“Sve po zakonu” sa Biroa za zapošljavanje kantona Sarajevo skinuto 4 000 osoba

Kao marginalizovana grupa stanovnika FBIH, grupa koja na Kantonu Sarajevo prema posljednjim informacijama Službi za zapošljavanje KS broji 71 601 osoba, nezaposleni su predhodnih dana doživjeli još jedan niski udarac od strane vlasti.

Prema informacijama koje saznajemo iz medija predhodnih dana Službe za zapošljavanje KS su skinule sa evidencije 4000 nezaposlenih osoba koje su tim izgubili pravo i na zdravstveno osiguranje. Na spisku su osobe koje ostvaruju veće prihode od 208KM, i ovaj potez je bila obaveza “po zakonu”.

Kao Udruženje nezaposlenih “Otium” nećemo ostati ravnodušni prema ovakvom ponašanju i pokušaju vlasti da se na ovaj način prividno smanji broj nezaposlenih.

Radite to na način otvaranja novih firmi, obnavljanje i izlazak iz stečaja postojećih, smanjite administraciju, plate i benificije državnim službenicima, napravite uštedu koju možete iskoristiti da se potiče zapošljavanje… Nezaposlenima je svakako dovoljan problem što nemaju posao, neće zar ostati i bez zdrastvenog osiguranja, te ga u slučaju potrebe plaćati? U svim zemljama svijeta nezaposlene osobe imaju naknadu od države u visini čak i do 500 eura dok se ne zaposle, ali mi iako težimo Evropi, umjesto da ulažemo u nezaposlen kadar, školujemo ga i stvaramo ga sposobnim za ostvarivanje novih vrijednosti, naša država čak oduzima “zdravlje”!

Neka nama živi administracija, toliko broj ministara, i čitavo birokratsko tijelo, a mi, obični narode, i da nam ima lijeka, ne možemo ga sebi priuštiti! Sve po zakonu!

Ovim putem pozivamo svih 4000 nezaposlenih koji su skinuti sa evidencije Službi za zapošljavanje KS da se udružimo i zajedničkim snagama krenemo sa inicijativama za izmjene zakona.

Dok se oni vode tim da rade sve po zakonu, prebacuju odgovornost jedni na druge i ne znaju o kakvim se akcijama radi, mi se moramo paziti i obične prehlade, jer će nas koštati mjesečnog iznosa.

Koordinator/ka UN”Otium”

Almedina Selimović

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: