Sve ljepote Etno Avlije “Mačkovac” (foto)

Ovog vikenda smo odlučili malo otići u prirodu i svjež vazduh, te malo pobjeći iz smogom okovanog grada, put nas je naveo u Etno Avliju Mačkovac, nadmoak Banovića.

Sam pogled na ulaz u Etno Avliju Mačkovac u vama budi neko divljenje i znatiželju da malo zavirite unutra i vidite o čemu se radi.

Etno Avlija Mačkovac

Kada smo ušli unutra imali smo šta i vidjeti, sve je puno starih bosanskih motiva. Bosanska višestoljetna tradicija na jednome mjestu. I da, zaboravili smo napomenuti, na samom ulazu stoji znak, koji jasno govori mnogo toga “Zabranjeno sikiranje”…

Stoga, kada zakoračite unutra, užitak i opuštanje su vam zagarantovani, osjećat će se kao u nekoj vremenskoj kapsuli, na trenutak, za vas će vrijeme stati i ostat će te bez daha kada pogledate svu tu ljepotu na jendom mjestu.

Etno Avlija Mačkovac

Bosanska kuća, stari bosanski zanati, stara tradicionalna bosanska nošnja, sve jednostavno odiše našom prelijepom Bosnom i Hercegovinom.

Etno Avlija Mačkovac

Tu je i “Bunar želja”, gdje gosti često ubacuju kovanice zamišljajući neku želju i nadajući se skorom ostvarenju iste.

Etno Avlija Mačkovac

Tu je i Begova kuća u kojoj je davne nam 1966.godine sniman bosanski film “Ugljar”.

Stari ibrici, posude, bakreni satovi, nekadašnje pegle na paru stare lampe, stare mašine za šivenje, razna mašinerija koja se koristila za mljevenje žita i pšenice za proizvodnju brašna, i prenosila sa generacija na generaciju.

Etno Avlija Mačkovac

U jednoj od kućica pronašli smo i pušku i to po nekim izvorima staru perzijsku, koja je stara barem nekoliko stotina godina, čija vrijednost je neupitna.

U sastavu Etno Avlije Mačkovac nalazi se i prelijep restoran, koji  odiše bosanskim motivima i tradicijom sa prelijepim kaminom u centralnom dijelu. Hrana je, da, pogodili ste prava bosanska kuhinja, sve su bosanski specijaliteti u ponudi, a osoblje ljubazno i nasmijano.

Etno Avlija Mačkovac

Za još bolji ambijent u restoranu pobrinuo se i “Gida band”, koji interpetira starogradske bosanke pjesme, koje vas naprosto ponesu i vrate u prošlost…,dok opet u pozadini možete čuti tiho žuborenje rijeke Oskove, koja čini ugođaj još ljepšim…

Etno Avlija Mačkovac

GALERIJA SLIKA

(Aktuelno.ba/ Foto – Faruk Imamović)

Komentari

Komentara