Sutra isplata decembarskih penzija

Spread the love
Menprom

Isplata penzija za decembar neće kasniti i počinje u utorak, 7. januara 2014. godine. Iznosi decembarskih penzija ostali su nepromjenjeni, dok će penzije za januar biti uvećane za pet posto, što je u prosjeku za 15 KM više. Potvrdio je to za RTV Slon Mehmedalija Rapa, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Reha Centar

Iz Saveza penzionera FBiH najavljuju da će i dalje vršiti pritisak na Federalnu vladu kako bi se nastavio rast penzija.

Podsjećanja radi, penzioneri su sa Federalnom vladom u septembru prošle godine postigli sporazumo povećanju penzija.

„U tom sporazumu je između ostalog definisano da se penzije trebaju povećati od prvog januara 2014. godine za pet posto. Ona informacija s kojom danas mi raspolažemo je da možemo reći penzionerima da će to obećanje Vlada izvršiti, odnosno doćiće do povećanja penzija od pet posto“, kazao je Rapa.

Radi se o minimalnom povećanju penzija koje će za 82 % penzionera u Federaciji BiH iznosit svega 15 KM, odnosno pola marke po jednom danu.

„Mi ćemo tražiti i dalje da se penzije povećaju za 10 posto i da se to do polovine ove godine ispuni, odnosno da dođe do još daljnjeg povećanja za pet posto“, ističe Rapa.

Isplata penzija i dalje će se vršiti po principu od većih prema manjim bankama. Poštama se, s druge strane, prvi dan prebaci odmah veći dio sredstava, a ostatak narednih nekoliko dana u skladu sa prilivom sredstava u Zavod za penzijsko invalidsko osiguranje FBiH.(rtvslon)

Komentari

Komentara

Posted In: