“Šutnja nije zlato”: Potpisivanje peticije za izmjene krivičnog zakonodavstva u BiH koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom

Spread the love
Rental Travel

U Tuzli će u subotu 26.11.2016. godine od 12,00 – 14,00 sati na Tuzlanskom korzu (kod Meše i Ismeta) biti organizovano potpisivanje peticije za izmjene krivičnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom.  Akcija se provodi na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Reha Centar

Ova aktivnost dio je kampanje “Šutnja nije zlato”, kojom se obilježava „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djecom“.

Peticijom će građani zahtjevati od vlasti da izmjene krivične zakone u BiH, pooštre kazne za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom, te usklade krivično zakonodavstvo sa potpisanim Konvencijama Vijeća Europe i međunarodnim standardima UN-a.

Peticija će, nakon prikupljanja potpisa u 10 gradova u BiH, biti predata nadležnim institucijama, kao izraz volje građana.

Projekat podizanja svijesti kod građana i vlasti u svrhu prevencije nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom u BiH provodi se od 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. Decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava.

U noći 25/26. novembra, zgrade Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH, biće osvjetljene narandžastim svjetlima kako bi se dodatno skrenula pažnja na ovaj problem.

U BiH je svaka četvrta žena žrtva nekog oblika nasilja, uključujući i seksualno.

80% počinitelja seksualnog nasilja nad djecom su osobe koje su poznate žrtvi.

aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara