Suprotstavljanje stereotipima i promovisanje tolerancije kao način borbe protiv nasilnog ekstremizma

Spread the love
Menprom

Više od 100 srednjoškolaca, pedagoga i psihologa iz cijele Bosne i Hercegovine učestvovalo je na dva samita mladih u Tesliću i Vogošći, koje su ove sedmice organizovali Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo sigurnosti BiH. Cilj samita mladih bio je osmišljavanje aktivnosti, koje bi se odvijale uz podršku škola, u borbi protiv nasilnog ekstremizma i sprečavanju da on uzme maha u školskom okruženju.

Reha Centar

“Rad mladih može doprinijeti izgradnji mira i promociji tolerancije zasnovane na pozitivnim aktivnostima”, naglasio je šef Misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore. “To se savršeno uklapa u potrebu za kvalitetnim obrazovanjem u cijeloj BiH. Naš prioritet mora biti promocija kritičkog mišljenja i otvorenosti uma, poticanje mladih ljudi da saslušaju mišljenja drugih i zapažaju neravnopravnost i diskriminaciju u svim kontekstima.”

Aldin Krivan, član tima za društvene mreže inicijative Supergrađani/Supergrađanke, istakao je kako mladi obično ne čitaju novine, nego se informišu se putem interneta. “Ekstremne grupacije koriste Facebook i Twitter kako bi vrbovali mlade i stvarali pogrešno mišljenje mladih o religiji, i o shvatanju života općenito. Shvatili smo da i mi možemo koristiti iste te kanale kako bi promovisali protunarative. Oni djeluju kao ‘sajber piromani’, a mi imamo ulogu ‘sajber vatrogasaca,'” istakao je Krivan.

Dejan Džebić, učenik srednje škole iz Velike Kladuše je rekao da je edukacija na svim nivoima jedini način borbe protiv nasilnog ekstremizma i njegovih posljedica. “Mladi treba da se uključe u sve aktivnosti svojih lokalnih zajednica koje imaju za cilj sprečavanje nasilnog ekstremizma kroz edukaciju.”

„Samiti mladih su pružili mnogo novih informacija o nasilnoj radikalizaciji i omogućili učenicima da diskutuju o tome šta oni misle da je neophodno uraditi u borbi protiv nasilnog  ekstremizma“, rekla je Elma Sejdinović, učenica srednje škole iz Tuzle. “Ovakvi  seminari su važni i svaka škola bi ih trebala organizovati kako bi se učenici srednjih škola upoznali sa ovim problemom, i na taj način bi se doprinijelo smanjenju prijetnje od nasilnog ekstremizma u BiH.”

Ovaj projekat također doprinosi široj kampanji pod nazivom „Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma“ koja naglašava sveobuhvatan pristup OSCE-a u sprječavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, pri čemu se sve relevantne aktivnosti odvijaju pod zajedničkim sloganom #UnitedCVE.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: