Sud u Hagu odlučio: Holandija je odgovorna za smrt Srebreničana

Spread the love
Menprom

Sud u Hagu donio je presudu da je Holandija odgovorna za ubistva  više od  300 Bošnjaka (bosanskih Muslimana) muškaraca i dječaka u Srebrenici za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini u julu 1995, javljaBBC.

Reha Centar

Holandski vojnici koji su bili dio mirovnih jedinica Ujedinjenih naroda u BiH nisu zaštitili Bošnjake, saopćeno je iz Haga.

Podsjetimo, prošle godine Sud u Hagu donio je presudu o odgovornosti Holandije za smrt trojice Bošnjaka u Srebrenici.

Holandska država mora prihvatiti odgovornost za ono što se dogodilo te platiti odštetu porodicama žrtava, saopćeno je iz Suda.

Majke i udovice iz Srebrenice tužile su Holandiju zbog toga što njihovi vojnici nisu spriječili masakr u tom gradu, javljaBalkans.aljazeera.net.

Državu Holandiju tužilo je 8.000 Srebreničana, a u njihovo ime tužbu je prije sedam godina podnijelo Udruženje “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Predsjednica tog udruženja Munira Subašić potvrdila je kako je sud “utvrdio odgovornost za one ljude koji su se nalazili u bazi UN-a” te najavila kako će nastaviti s postupkom kako bi dokazali odgovornost Holandije za sve žrtve genocida u Srebrenici.

“Nećemo stati ovdje i ići ćemo ako treba i do Strasbourga. Nisam zadovoljna presudom i zato ćemo nastaviti našu borbu. Kako je moguće da je Holandija odgovorna za jedne ljude, a ne za druge”, rekla je Subašić.

Odvjetnik Srebreničana Semir Guzin rekao je neposredno nakon izricanja presude da je presuda očekivana, ali da odvjetnički tim nije zadovoljan presudom.

“Sud je, praktično, podijelio žrtve u tri kategorije i udovoljio našem tužbenom zahtjevu za onu grupu muškaraca koja je bila unutar same baze Potočari. To je grupa koju su holandski vojnici 13. jula praktično izručili srbijanskom agresoru. Za ostale koju su bili oko baze i ona najveća grupa koja je bila usmjerena prema šumi iz centra Srebrenice, Sud je odbio tužbu i smatra da holandski vojnici nisu uradili ništa nezakonito i da se njihovo postupanje ne može dovesti u vezu s njihovom pogibijom”, rekao je Guzin.

Podsjetio je kako je tužba postavljena tako da sve žrtve treba da dobiju tužbu i da je država Holandija odgovorna za štetu koja je nastala za sve žrtve.

Na ovakvu presudu suda u Haagu je moguće uložiti žalbu u roku od tri mjeseca, što će biti i učinjeno.

“Tužba nije odbijena u cjelosti, ali nije ni uvažena u cjelosti. Podnijet ćemo žalbu u roku od tri mjeseca drugostepenom sudu, a taj proces može trajati do dvije godine”, potvrdio je Guzin.

U fokusu građanske tužbe, ispisane na 200 stranica, je navod da holandski vojnici, tadašnji pripadnici mirovnih snaga, nisu zaštitili Bošnjake u UN-ovoj zaštićenoj enklavi u istočnoj Bosni kada je Vojska Republike Srpske zauzela grad. Nakon toga ubijeno je više od 8.000 muškaraca i dječaka.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: