Sud BiH je odlučio da se Fahrudinu Radončiću odredi jednomjesečni pritvor

Menprom

Na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje mjera pritvora, a nakon održanog ročišta, Sud BiH je odlučio da se Fahrudinu Radončiću odredi jednomjesečni pritvor.Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 25. februara 2016. godine ili do nove odluke Suda.
U obrazloženju odluke Suda BiH navodi se da je Radončiću određen pritvor zbog postojanja opasnosti utjecaja na svjedoke, ometanja istrage, ili prikrivanje dokaza, što bi bilo novo kazneno djelo.

Reha Centar

“Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se tereti, te mu je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike, kao i postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti isto ili istovrsno krivično djelo, odnosno nastaviti sa vršenjem opisanih radnji ukoliko se nađe na slobodi”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Fahrudin Radončić osumnjičen je da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1. KZ BiH, krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241.stav 1. i 2. KZ BiH, u vezi sa članom 26. KZ BiH i krivično djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219a. stav 1. KZ BiH.

Iz Tužilaštva BiH ranije su saopćili da postupajući tužilac i dalje nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu. Istraga protiv Radončića objedinjena je u predmetu Bakir Dautbašić i drugi.

Na jučerašnjem ročištu tužilac Božo Mihajlović isčitavao je presretnute telefonske razgovore Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman u kojima, kako tvrdi, postoji osnovana sumnja da su navedeni radili na ometanju istrage zastrašujući Azru Sarić, svjedokinju u sudskom procesu koji se vodi u Prištini protiv Nasera Keljmendija.

Materijal Tužilaštva BiH ima 120 stranica koje je tužilac predstavio u skraćenoj verziji. Također treba istaći da se Sud BiH jučer oglasio saopćenjem o pritiscima na rad te institucije.

“Apelujemo na sve one, koji su se proteklih dana odvažili iznositi neosnovane i ničim utemeljene optužbe na rad Suda BiH, da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji nanose veliku štetu kako pravosuđu tako i društvu i državi uopće. Građani naše zemlje, u svjetlu posljednjih dešavanja, nemaju niti jedan razlog za uznemirenost, jer pravosudne institucije na državnom nivou samo rade posao iz svoje nadležnosti. Svakodnevni pritisci, politički, medijski, akademski, kao i pritisci advokatskih timova, kojih ne manjka ovih dana, ni na koji način ne doprinose nastojanjima naše zemlje da konačno krene putem moderne evropske zemlje u kojoj svako nesmetano radi svoj posao”, navodi se u saopćenju.

klix.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: