Stranka za BiH osuđuje pritiske na institucije države i prizivanje anarhije

Rental Travel

Stranka za Bosnu i Hercegovinu  izražava duboku zabrinutost zbog sve učestalijih nasrtaja na državu i državne institucije.

Reha Centar

Nasrtaji koji u kontinuitetu dolaze iz entiteta Republika Srpska nisu novost, jer su u cijelom poratnom periodu, slijedeći ratne ciljeve, politički i drugi akteri neumorno radili na slabljenju države i njenih institucija, na njihovom negiranju i osporavanju, te otvorenim prijetnjama i secesionističkim pozivima na podjelu.

Te nasrtaje, nažalost, počeli su da manifestiraju i neki političari koji vrše najodgovornije dužnosti na nivou države. Za javnu osudu su sve  izjave  kako ne treba provoditi odluku institucije čija je osnovna funkcija zaštita ustavnog poretka, ustavnosti i zakonitosti u državi, te izražavanje  sumnje u pravni  poredak  države, pritisci na institucije države  i prizivanje  anarhije.

Nosioci takve politike ne osnažuju reformski kurs i put prema EU integracijama, već djeluju krajnje destruktivno.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva sve političke i sve društvene  aktere, a posebno one koji obavljaju najodgovornije poslove, da u medijskim obraćanjima pokažu više zrelosti , patriotskih osjećanja i odgovornosti  prema državi i da svojim primijerom utječu na jačanje svjesnosti građana o političkim zamkama i opasnostima nasrtaja na državu.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je uvijek  bila i  dosljedno ostaje na braniku očuvanja državnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine , zaštiti ustavnog poretka , nezavisnosti sudova , ističući da je sudska vlast po svom značaju i po snazi   potpuno jednaka zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, te  poziva građane da se pridruže savezu snaga u borbi protiv drugačijih mišljenja i stavova.

Press služba SBiH

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara

Posted In: