Stjepan Mesić u Tuzli: Evropa bez proširenja prema jugoistoku ne može biti svjetski faktor

Spread the love
Rental Travel

Na svečanoj ceremoniji obilježavanja 74.godišnjice oslobođenja Tuzle od fašističke okupacije bio je prisutan i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić koji je u svom dobro poznatom i jako izraženom antifašističkom maniru govorio o značaju borbe protiv fašizma.

Reha Centar

“U Tuzli kao Počasni građanin ali i kao čovjek osjećam se uvijek jako dobro i ugodno. Drago mi je da Tuzla još uvijek spada u gradove u kojima se učvrstila demokracija i očekujem da će ovaj grad i Bosna i Hercegovina ići prema evropskim vrijednostima, prema Evropi i da će postati članica Evropske unije.

To bi morali i oni u Evropi znati da bez udruživanja i jugoistoka Evrope u Evropsku uniju, Evropa ne može biti svjetski faktor.Svaka negativna revizija onoga što se dešavalo u povijesti je opasna jer niti bi bilo Bosne i Hercegovine, niti Hrvatske i drugih bivših republika, ova arhiktetura bi bila sasvim drugčija da nije bilo narodno-oslobodilačke borbe u kojoj su svi zajedno sudjelovali i pridonijeli da možemo biti na pobjedničkoj strani nakon 2. Svjetskog rata, jer svi oni koji pokušavaju gubitnike pretvoriti u pobjednike na kraju ipak neće uspjeti. Cijela Evropa je antifašistička pa i ovaj naš prostor mora ostati antifašistički“- izjavio je u svom obraćanju medijima bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

R.T.

Komentari

Komentara