Stjepan Bošković novi/stari gradonačelnik Stoca

Spread the love
Menprom

Stjepan Bošković iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine novi je gradonačelnik Stoca, odlučili su birači na ponovljenim lokalnim izborima u ovom gradiću. HDZ BiH imaće i najviše zastupnika u Općinskom vijeću, sa osvojenih preko 49 posto glasova.

Reha Centar

Bošković je osvojio 4.276 glasova, dok je njegov jedini protivkandidat, nezavisni Mato Komšić, osvojio 2.904 glasa.

U prvim izjavama za medije on je rekao da će biti gradonačelnik svih građana Stoca, te da se sada vidjelo da je bilo uzaludno prekidanje izbora 2. oktobra. On je dodao da je raskrinkana namjera bošnjačkih stranaka koje su, kako je rekao, htjele pokazati kako u Stocu živi više Bošnjaka.

“Stolac se mora okrenuti pronalasku radnih mjesta i privući investitore, rekao je za BHRT Stjepan Bošković.

HDZ BiH osvojio je 3654 glasa na izborima za Općinsko vijeće Stoca, ili 49,8 posto, dok je Inicijativa za Stolac osvojila 2986 glasova, ili 40,7 posto, pokazuju preliminarni rezultati Centralne izborne komisije BiH.

Vijećnike će imati i Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH – HDZ 1990, koja je dobila 305 glasova, ili 4,1 posto, dok je nezavisni kandidat Vidoje Maslać dobio povjerenje 281 birača, ili 3,8 posto.

Sve ostale stranke i neovisni kandidati dobili su manje od jedan posto glasova.

Centralna izborna komisija BiH obradila je podatke sa svih 19 birališta.

Dobar odziv birača

Na ponovljenim izborima za općinskog načelnika i Općinsko vijeće Stoca svoje pravo na redovitim biralištima iskoristilo je 7566 upisanih birača ili nešto više od 75 posto.

Registrovani birači na glasačkim listićima za načelnika opštine Stolac mogli su glasati za jednog od dva kandidata, dok se na listiću za Opštinsko vijeće nalazilo 68 kandidata iz 14 političkih subjekata

CIK BiH je u ponovljenom postupku poništio opštinske izbore u Stocu 26. januara ove godine, a postupajući po rješenju Apelacionog odjela Suda BiH. Prethodnu odluku o poništavanju izbora u Stocu, CIK je bio donio 12. januara. Tom odlukom poništeni su izbori za načelnika i Opštinsko vijeće na svim redovnim biračkim mjestima, glasanje posredstvom mobilnih timova, kao i glasanje u odsustvu i posredstvom pošte.

Opštinski izbori u BiH održani su 2. oktobra 2016. godine, a u Stocu je obustavljeno glasanje nakon što je došlo do fizičkog obračuna i krađe i uništavanja izbornog materijala.

Ponovljene izbore, zbog eventualnih zlouporaba i kršenja izbornih pravila, promatralo je više od 300 domaćih i međunarodnih promatrača i predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, a snažne policijske snage MUP-a HNK pratile su stanje sigurnosti kako bi u ovom bh. gradu neometano protekli ponovljeni izbori.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara