Stečaj u Livnici čelika u Tuzli je nužnost

Rental Travel

Stanje u Livnici čelika u Tuzli nakon pokretanja stečajnog postupka u ovoj fabrici, te načini zbrinjavanja radnika bili su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra industrije, energetike i rudarstva Srđana Mićanovića sa predstavnicima Sindikata Livnice.

Reha Centar

Predstavnici radnika jasno su poručili da pozdravljaju pokretanje stečajnog postupka u ovoj tuzlanskoj fabrici, te da je stečaj trebalo pokrenuti prije 15-tak godina.

S tim u vezi Premijer i Ministar su još jednom istakli da ovaj saziv Vlade Tuzlanskog kantona nije prouzrokovao probleme niti u jednoj fabrici u Tuzlanskom kantonu, ali se od početka mandata aktivno uhvatio u koštac i radi na njihovom sistemskom rješavanju.

„Vlada ne odustaje od Livnice čelika. Stečaj koji je pokrenut planiran je kao strukturirani, po sličnom principu kako to planiramo i u Tvornici transportnih uređaja u Tuzli. Ne radi se o likvidaciji kao što je to najvjerovatnije slučaj sa FO „Aida“ gdje su dugovanja višestruko veća od vrijednosti kapitala“ rekao je premijer Gutić i dodao da je stečaj u Livnici nužnost, jer „nastavak poslovanja po dosadašnjem modelu bi sigurno rezultirao odumiranjem Livnice, kao što je polako i odumirala u proteklom periodu“.

Kada je u pitanju materijalno zbrinjavane radnika, rečeno je da za rješavanje statusa radnika ima više modela i ono ovisi o putu kako se bude odvijao stečajni postupak. Vlada Tuzlanskog kantona je ove godine već obezbijedila sredstva za uvezivanje radnog staža svim radnicima koji zaključno sa krajem ove godine ispunjavaju uslove za penzionisanje. Drugi model je uvezivanje radnog staža po federalnom Zakonu o uvezivanju radnog staža, koji bi trebao biti na snazi od januara naredne godine.

„Vlada u potpunosti razumije ogorčenje radnika, ali nažalost ne posjeduje čarobni štapić niti kofere novca kojim bi se mogla „kupiti“ rješenja“, složili su se premijer Gutić i ministar Mićanović, uz obećanje da će u narednim danima posjetiti Livnicu čelika i u krugu fabrike razgovarati sa stečajnim upravnikom, koji je jedina odgovorna osoba za dalje poslovanje Livnice, i predstavnicima radnika ove fabrike.

U ime radnika sastanku su prisustvovali povjerenici Sindikata radnika Livnice čelika Osman Sofić i Amir Begović.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara