Šta to opozicija zamjera aktuelnoj vlasti Grada Tuzle

Rental Travel

Opozicione stranke u Gradskom vijeću Tuzla SDA, HDZ i SBB danas su održale zajedničku press konferenciju kako bi izrazile svoje nezadovoljstvo usvajanjem Odluke o kreditnom zaduženju Grada Tuzle u iznosu od 5.5 miliona konvertibilnih maraka.

Reha Centar

Opozicione stranke nisu protiv realizacije bilo kojeg projekta koji će olakšati život građanima Grada Tuzla, ali jesu protiv nepoštivanja utvrđenih procedura i ignorisanja stvarnih potreba građana. Ovom Odlukom su obuhvaćeni neki projekti koji zaista zaslužuju da se realizuju kao što je izgradnja i rekonstrukcija puteva prema Mramoru, Kiseljaku,  put Tušanj – Mandići, ali također i određeni projekti koji trenutno nisu prioritet kada znamo da 7 mjesnih zajednica nema riješen problem vodosnabdijevanja, da mnoge gradske mjesne zajednice godinama čekaju nastavak širenja mreže toplifikacije, izgradnju kanalizacije, da je preko 60% čitaonica i Domova kulture devastirano i da još stotine kilometara puteva čekaju na izgradnju i sanaciju. Zbog svega navedenog,  kreditno zaduženje je moralo poslužiti za finansiranje onih projekata koji godinama čekaju na realizaciju zbog nedostatka novca.

SABAHUDIN IMAMOVIĆ

Planirani projekti su inače sadržani u Programu kapitalnih investicija Grada Tuzla koji predviđa da se projekti realiziraju po utvrđenom redoslijedu. Međutim, projekti koji su navedeni u Odluci o kreditnom zaduženju nisu u skladu sa redoslijedom koji je utvrdio ovaj Program. Poredani su bez ikakvog kriterija pa se tako neki projekti nalaze na 189 mjestu po redoslijedu prioriteta i sada su odjednom prepoznati kao važni (npr. uređenje ulice ZAVNOBIH u vrijednosti od 250.000,00 KM). Ovdje se nažalost još jednom pokazalo da je važnija želja pojedinaca u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti od stvarnih potreba. Snaga odnosno broj ruku, kako to neki nazivaju, nadjačala je običnog čovjeka koji nažalost u ovakvim političkim okolnostima nije prepoznat već je naprotiv stavljen na marginu interesa.

ELVIR KASUMOVIĆ

Nije se vodilo računa o stvarnim potrebama građana niti o adekvatnoj teritorijalnoj zastupljenosti. Najviše komunalnih problema je u prigradskim naseljima i najviše potreba je u oblasti izgradnje puteva. Prilikom donošenja ove Odluke nije uopšte ispoštovana utvrđena procedura jer se o ovim projektima trebala izjasniti i GAP komisija koja utvrđuje prioritete kod izgradnje komunalnih projekata. Također, Komisija za poduzetništvo Grada Tuzle je bila protiv ove Odluke, a Komisija za statutarna pitanja je tražila da se Odluka razmatra u formi Nacrta.

IVICA KOVAČEVIĆ

Usvajanjem ovakve Odluke o kreditnom zaduženju aktuelna vlast je nastavila sprovoditi politiku neravnomjernog razvoja Grada i nedomaćinskog odnosa prema novcu koji pripada svim grđanima Tuzle kao i nepoštivanja usvojenih dokumenata. Jedino što je ostalo dosljedno jeste da se kredit uzima u predizborno vrijeme i služi kao sredstvo za pridobijanje političkih poena. Zbog ovakve politike većina građana je nezadovoljna jer aktuelna vlast ne uspijeva godinama da riješi njihove osnovne životne probleme. Opozicija opravdano izražava zabrinutost zbog ovakvog stanja i pita se da li će i projekti navedeni u Odluci doživjeti sudbinu stotina projekata sadržanih u Programu kapitalnih investicija koji se godinama ne realizuju.

Klub vijećnika SDA Tuzla

Klub vijećnika HDZ BiH Soli

Klub vijećnika SBB Tuzla

AKTUELNO.BA

 

 

Komentari

Komentara