Srednjoškolci u Holandiji na času geografije uče: ‘Svi Srbi u Bosni su ubijeni, ili protjerani’

Menprom

Rat u Bosni je već odavno stao. Glavne činjenice o tom ratu su više manje poznate svima, osim srednjoškolcima u Holandiji. U jednom od pasusa knjige iz geografija koju koriste srednjoškolci u Holandiji, a koji se dotiče rata u Bosni, između ostalog stoji:” Svi Srbi u Bosni su ubijeni, ili protjerani. Ista stvar se desila i u ostalim djelovima Jugoslavije.”.

Reha Centar

Ovakvo nešto nadmašuje drskost i bezobrazluk, ali ukazuje i na aktivnu ulogu velikosrpskih lobija u Holandiji, koji znaju gdje i na šta treba uticati da se njihova verzija prošlosti ugradi u mozogove mladih Evropljana. Ovo nije prošlo nezapaženo od strane onih koji su upravo pred tim ”ubijenim” Srbima, jedva izvukli žive glave i svoj život uspijeli nastaviti u Holandiji.

Nakon reakcija i primjedbi na sporni pasus, oglasila se i izdavačka kuća koja stoji iza ove knjige geografije. U toj reakciji se navodi:” Ta formulacija nije tačna, u Bosni su tokom rata stradale različite etničke skupine, uključujući i veliki broj bosanskih muslimana. Zbog ove grešku u tekstu, nudimo naše iskreno izvinjenje.” Da bi zatim dodali kako će se na ispravak morati čekati neko novo izdanje pomenute knjige, u kojem bi se sve ranije uočene greške ispravile. Iako je izdavač priznao grešku, holandske obrazovne institucije nisu povukle sporni udžbenik, srednjoškolcima Holandije se i dan danas servira ova laž, kroz staro izdanje.

Na kraju navodimo prijevod spornog teksta iz udžbenika geografije za srednju školu: „ Oružani sukobi su najčešći na afričkom i azijskom kontinentu. Ali isto tako se znaju desiti i u Evropi. Do 1990 godine, Jugoslavija je bila velika država jugoistočne Evrope. Kada se zemlja raspala na manje dijelove, Hrvatska, Srbija i Bosna su postale nezavisne zemlje. Stim da nisu željeli druge narode unutar svojih država. Svi Srbi u Bosni su ubijeni, ili protjerani. Ista stvar se desila i u ostalim djelovima Jugoslavije. To je rezultiralo velikim valom izbjeglica u tim godinama”.

Na ovom linku možete podnijeti prigovor holandskoj vladi na sporni sadržaj opisan u tekstu.

 

(Saff.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

Komentari

Komentara