Srebrenica je dolina suza, ali je i dolina više od 6.000 šehida

Rental Travel

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izjavio je u Potočarima da je Memorijalni centar Srebrenica – Potočari najsvetije mjesto za Bošnjake, a da svi muslimani i oni koji se tako osjećaju treba na ovom mjestu da se ponašaju dostojanstveno.

Reha Centar

– Danas, na ovom časnom mjestu i ovom danu naše tuge i boli obilježavamo tužnih i dugih 20. godina od zločina genocida nad Bošnjacima, majkama, očevima, sinovima, kćerima, u cvijetu njihove mladosti – kazao je reis Kavazović.

POTOČARI

Naglasio je da je ovaj dan duboko uklesan u mramornom kamenu našeg sjećanja, te izrazio nadu da je upravo danas pravdoljubivi dio svijeta u Potočarima da sa muslimanima podijeli osjećaje „i da nam se hoće pridružiti u čuvanju napora da se zlo više nikada ne ponovi“.

– Težina zlodjela koja su počinjena na ovim prelijepim krajevima naše domovine BiH, obavezuje nas na sjećanje, na stalno suočavaje sa velikom i neporecivom istinom, da je ovdje više od 8.000 nedužno pobijenih ljudi – kazao je Kavazović.

Istakao je da istovemeno Srebrenica simbolizira i nadu da je ovakvim zločinima došao kraj, i da se buduća pokoljenja neće morati okupljati na nekim novim stratištima, te da je ovo najveća poruka sa ovog mjesta u ovom danu i najveća zadaća u ovom vremenu.

POTOČARI

Također je reis Kavazović objavio i fetvu koja sve muslimane i muslimanke obavezuje na poštovanje, a u kojoj je pored ostalog naglašen značaj očuvanja šehitluka, posebno na područjima na kojima je počinjen genocid.

– Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na svojoj III redovnoj sjednici, održanoj 3. 7. 2015. godine, donosi fetvu kojom radnje terora, ubijanja i protjerivanja muslimana u zaštićenoj zoni Srebrenice i Žepe, i sa stanovišta islamskog prava, kvalificira genocidom nad muslimanima Bošnjacima – podsjetio je Kavazović.

Dodao je da na osnovu ove fetve Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao vrhovno vjersko tijelo muslimana u BiH, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, obavezuje svakog muslimana i muslimanku da čine što je u njihovoj moći kako bi se posljedice genocida otklonile. Ova vjerska obaveza ima snagu pojedinačne i zajedničke obaveze za sve muslimane i muslimanke.

POTOČARI

Pozvao je sve muslimanke i muslimane da čine dobro i da ulažu veliki napor u zaštiti života, dostojanstva i zaštiti porodica i drugih ljudi, javila je novinska agencija Fena.

Odlukom Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH prihvaćaju se odluke međunarodnih i domaćih sudova u postupcima po optužnicama za genocid.

“Samim tim svaka osveta koju bi poduzeo pojedinac ili grupa je zabranjena i predstavlja kršenje principa zakonitosti u uređenom ljudskom društvu”, pojasnio je sadržaj fetve Kavazović.

POTOČARI

Nakon obraćanja reisa Kavazovića, obavljen je ukop 136 tijela ubijenih Bošnjaka.

U Kur'anu se kaže “I ne recite o onima koji su poginuli na Allahovom putu: “Oni su mrtvi.” Nikako, oni su živi iako vi to ne vidite. (Bekara, 154)

Srebrenica je “danas dolina suza, ali je i dolina više od 6.000 šehida. Ovo je najveći džemat šehida”

Autor: Fena

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara

Posted In: