Srbijansko Tužiteljstvo traži 15 godina zatvora za Iliju Jurišića

Spread the love
Menprom

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine predložilo je danas sudu da ratnog zapovjednika policije BiH Iliju Jurišića osudi na 15 godina zatvora zbog optužbi da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine , kada je poginuo najmanje 51 vojnik.

Reha Centar

U završnoj riječi na ponovljenom suđenju, Tužiteljstvo je obrazložilo da je tijekom višegodišnjeg postupka dokazano da je Jurišić izvršio ratni zločin i da treba buti osuđen na zatvorsku kaznu, javlja Tanjug.

 

Nakon što Jurišićeva obrana izloži svoju završnu riječ, Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazat će datum za izricanje prvostupanjske presude u tom slučaju.

 

Jurišsiću je prvu presudu, kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog kaznenog djela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, ukinuo Apelacijski sud u Beogradu 11. listopada 2010. i naložio da mu se suđenje ponovi pred prvostupanjskim sudom i novim sudskim vijećem.

Istog dana Apelacijski sud mu je ukinuo i pritvor u kojem je proveo dvije i pol godine.

Njemu se ponovo sudi zbog optužbe Tužiteljstva za ratne zločine da je, kao dežurni operativnog stožera stanice sigurnosti Tuzla, zapovijedio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne “Husinska buna “, 15. svibnja 1992. godine, riječima “na vatru odgovori vatrom”.

Jurišić je u srpnju prošle godine na početku ponovljenog suđenja negirao krivnju , ističući da mu je “savjest mirna i obraz čist”.

Pored ostalog , on je naveo da nije bio zapovijednik i da ni o čemu nije mogao samostalno donositi odluke.

Jurišić je bio uhićen 14. svibnja 2007. godine u beogradskom zračnoj luci “Nikola Tesla “, po međunarodnoj potjernici . Tužiteljstvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužiteljstva u Beogradu 2004. godine.

Komentari

Komentara