Srbijanska propagandna mašinerija u ofanzivi

Menprom

Bez hitne reakcije bosanskohercegovačkih vlasti srbijanska propagandna mašinerija će nastaviti bjesomučno spinovati uzroke incidenta s Vučićem. Incident je ustvari  finalni završetak srbijanskog nepriznavanja genocida u Srebrenici, počevši od hapšenja Nasera Orića po srbijanskoj potjernici, do ulaganja veta od strane Rusije na Britansku rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a.

Reha Centar

Sve nabrojane akcije su trebale da minimiziraju obilježavanje 20-godišnjice srebreničkog genocida, a dolazak Vučića u Srebrenicu je bio samo završni čin negiranja genocida. Vučić je posljednji mjesec dana intenzivno djelovao na nepriznavanju genocida u Srebrenici, a pojavio se u Srebrenici znajući da će njegova posjeta biti u simboličnoj ravni i samog obilježavanja 20-godišnjice genocida.

Sigurnosni eksperti smatraju, da je zbog toga hitno potrebno pohapsiti vinovnike incidenta i istovremeno izvršiti smjene u sigurnosnom sektoru Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska.

Također, postojeća pat situacija pogoduje i budućim napadima na štićene osobe, posebno na one koji iz regije budu dolazili u Srbiju, ali i na sve druge. Nažalost,u negiranju genocida u Srebrenici i negiranju odgovornosti za rat u Bosni i Hercegovini politički predstavnici Srba se pozivaju na Jasenovac, Jadovno, Kravice, ubistvo srpskog svata u Sarajevu, zato postoji realna opasnost da incident s Vučićem može biti „opravdanje“ Srbiji za sistemsko ugrožavanje svih onih koji se suprotstavljaju negaciji zločina i genocida i koji se bore za istinu.

Stvarna situacija je upravo suprotna od one koja se ovih dana prezentira u Srbiji. Zbog toga bi prvi korak Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao biti, da pozove premijera Vučića da uskoro posjeti Sarajevo.

Incident sa Vučićem može predstavljati odličan povod za provođenje reforme policijskog i sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, koji bi doveo do stvaranja profesionalne i jedinstvene policije na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, jer je postojeće ustrojstvo policije prevaziđeno, neadekvatno i neefikasno.

Ljubljana,15.juli/srpanj 2015

 logotip
Foto:Arhiv
aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara

Posted In: