Srbija raspisuje potjernicu za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem

Spread the love
Rental Travel

Pravosudni organi Srbije raspisuju međunarodnu potjernicu za ratnim komandantom iz Srebrenice Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka iz Srebrenice koje istražni organi u Beogradu sumnjiče za ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Reha Centar

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmjenu informacija zaprimila zahtjev od Interpola Beograd u vezi s provjerom za pet osoba iz Bosne i Hercegovine, a radi, kako je navedeno u zahtjevu, raspisivanja međunarodne potjernice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U skladu sa važećim procedurama, zahtjev Interpola Beograd proslijeđen je nadležnoj agenciji za provođenje zakona u BiH na daljnje postupanje, doznaje se od Direkcije.

O ovom zahtjevu Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH će izvijestiti Ministarstvo pravde BiH, koje bi trebalo procijeniti kakve mjere treb preduzeti, s obzirom na to da su zatražene informacije za osobe koje su državljani BiH.

Naser Orić komandovao je snagama Armije BiH na području Srebrenice, dok je Hakija Meholjić u ratnom periodu bio pripadnik policije.

(RTV Slon/federalna.ba/aktuelno.ba)

Komentari

Komentara