Snježno nevrijeme hara Evropom, lavina pala na hotel!

Menprom

Agencija AP navodi da je u posljednjih 10 dana u Evropi najmanje 21 osoba izgubila život u snježnom nevremenu.

Reha Centar

Snježne padavine su paralisale pojedine dijelove Njemačke i Švajcarske – u petak nisu saobraćali vozovi, a škole su bile zatvorene.

U Bavarskoj je palo najviše snijega, a Crveni krst je pomagao vozačima koji su ostali zaglavljeni na putevima, dok je jedan devetogodišnji dečak poginuo nedaleko od Minhena kada je na njega palo drvo.

Tri osobe su povređene kada se lavina u švajcarskim Alpima sručila na restoran jednog hotela.

Pogledajte snimak:

U Švedskoj i Norveškoj snježna oluja blokirala je puteve, dok su u Austriji spasioci uspjeli da spase 41-godišnjeg poljskog snoubordera koji je skrenuo sa staze u skijaškom centru Šlosalmbanu.

U Austriji se u petak situacija malo stabilizovala nakon što je prethodnih dana u pojedinim dijelovima zemlje palo tri metra snijega.

Protekle nedjelje devet osoba je poginulo, a dvojica planinara se od prošle subote vode kao nestali.

“Ovolika količina snijega na visinama iznad 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina”, rekao je Aleksander Radler iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku.

Austrijska vojska poslala je helikoptere da “oduvaju” sneg sa krošnji drveća da bi se smanjio rizik od padanja stabala na željezničke pruge i puteve.

U Švedskoj snažan snježni vjetar pogodio je sjeverne dijelove zemlje, koji je ponegdje dostizao brzinu i od 49,7 metara u sekundi.

aktuelno.ba / Mondo

Komentari

Komentara