Snažni udari bure i oluja pogodili cijelu Dalmaciju

Spread the love
Menprom

Snažni udari bure pogodili su Dalmaciju i uzrokovali lomljenja stabala, pucanja krovova, prevrtanja i potapanja brodica od Dubrovnika do Zadra. Uništeni su krovovi zgrada i kuća, stabla su padala na aute, a vjetar je prouzrokova do ogromnih valova.

Reha Centar

U Splitu je zabilježen vjetar jačine 180 kilometara na sat, u Makarskoj 190, a na Promini iznad Drniša čak 200 na sat. Radi se službeno o najjačoj buri u Splitu još od 14. novembra 2004., kada je za vrijeme ciklone Dorothy najjači udar bure iznosio 174,6 km/h (48,5 m/s).

Bura danas slabi, a kompletno slabljenje očekuje se tokom noći s ponedjeljka na utorak nakon čega će okrenuti na tramontanu, rekli su Indexu.hr splitski meteorolozi. Crveno upozorenje Meteoalarma za danas je na snazi samo za područje Velebitskog kanala, dok je za Dalmaciju na snazi  žuto upozorenje.

Prema DHMZ-u se očekuje pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima, osobito u prvom dijelu dana. Najniža jutarnja temperatura od -8 do -3, na Jadranu od -1 do 4. Najviša dnevna većinom od 0 do 5, na Jadranu od 6 do 11 °C.

aktuelno.ba/bhrt.ba

 

 

 

Komentari

Komentara