Smijenjen Radončić, dvojica zastupnika SBB-a napustili stranku!

Rental Travel

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je dnevni red na kojem se nalazi antikoruptivni set zakona, te je konačno ovaj vrlo važni set zakona stavljen u parlamentarnu proceduru. Nakon više pokušaja namjera SDP-a je uspjela i federalni zastupnici će se morati izjasniti o borbi protiv kriminala i korupcije.

Reha Centar

U predloženom dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu je antikoruptivni set zakona – o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom ili prekršajem, o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, o prekršajima, o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, te dopuni Zakona o sudovima u Federaciji BiH.

No, vrlo interesantne stvari su se dogodile tokom rasprave o usvajanju dnevnog reda i prilikom glasanja o njemu, kao i amandmanima na Ustav FBiH koji trebaju osigurati nezastarijevanje najtežih oblika kriminala i zločina.

Naime, SBB i HDZ su izričito tražili da se ovi prijedlozi skine sa dnevnog reda i hitnog postupka, te su tražili neusvajanje dnevnog reda. Ta namjera SBB-HDZ koalicije nije uspjela, te su  dva zastupnika Saveza za bolju budućnost napustili redove te stranke.

kapic-alikadic

Radi se o Nihadu Alikadiću i Hazimu Kapiću koji su glasali zajedno sa SDP-om i drugim klubovima koji su podržali početak obračuna sa kriminalom i korupcijom kroz usvajanje ključnog seta zakona koji je ovog puta dobio i punu podršku Europske unije i Sindikata.

Zastupnici Hazim Kapić i Nihad Alikadić su svoju odluku o istupanju iz SBB-a saopštili na sjednici Zastupničkog doma nakon što je završeno glasanje o uvrštavanju u dnevni red današnje sjednice seta antikoruptivnih zakona.

Klub SBB je glasao protiv uvrštavanja u dnevni red seta antikoruptivnih zakona koji je predložila Vlada Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem.

Zastupnici Kapić i Alikadić su glasali za uvrštavanje seta zakona suprotno ostatku Kluba SBB-a, te nakon glasanja obavijestili zastupnike i rukovodstvo Doma da od tog trenutka djeluju kao nezavisni zastupnici i da se ne slažu više sa politikom i odnosima koji vladaju u Klubu SBB-a.

Nakon njihovog izlaganja za riječ se javio zastupnik Munib Jusufović, nezvanični šef Kluba SBB-a i Radončićev čovjek od povjerenja i saopštio da su zastupnici Kapić i Alikadić preduprijedili odluke SBB jer su pomenuti zastupnici prema riječima Jusufovića bili u aktivnostima koje su nespojive sa funkcijom zastupnika.

Na ovaj način je koalicija koju predvode HDZ i SBB doživjela krah, te im nije pomogla ni podrška zastupnika HDZ 1990.

Odlazak zastupnika Alikadića pogotovo je simptomatičan za položaj ove stranke u Hercegovini, jer njegovim odlaskom SBB je u Hercegovini praktično uništen.

Ovakvim raspletom, antikoruptivni set zakona ima velike šanse da bude konačno usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Današnji dan  označava sumrak političkih ambicija Fahrudina Radončića, koji je unatoč podršci Dragana Čovića i HDZ-a,  smijenjen sa pozicije ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. 

Naime, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici, većinom glasova, potvrdio je inicijativu o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, čime je Fahrudin Radončić razriješen sa pozicije ministra sigurnosti BiH. 

(naprijed.info)

Komentari

Komentara