Skupština TK: Pozivamo predsjednika Republike Srbije da pokrene odgovornost sramne promocije knjige i izvine se preživjelim žrtvama Tuzlanske kapije

Pozivamo Predsjednika Srbije da izruči ratnog zločinca Novaka Đukića Bosni i Hercegovini na izdržavanje 20-godišnje pravosnažne kazne zatvora za zločin koji je počinjen na Tuzlanskoj kapiji. Izručenje ratnog zločinca Novaka Đukića je put pomirenja i pravde između Tuzle i Beograda.

U povodu sramne aktivnosti Ministarstva odbrane Republike Srbije u pokušaja negiranja zločina koji se dogodio na Tuzlanskoj kapiji a u povodu promocije knjige Ilije Brankovića „Tuzlanska Kapija – režirana tragedija“ Skupština Tuzlanskog kantona je danas održala hitnu sjednicu na kojoj je jednoglasno usvojen sljedeći stav:

– Skupština Tuzlanskog kantona najoštrije osuđuje promociju knjige te upućuje protestnu notu akterima ove promocije.

Promotori, autori, recezenti ovog sramnog djela, želimo vas podsjetiti na istinu jer ste očito brzo, svjesno, zaboravili šta se desilo na Tuzlanskoj kapiji 25.05.1995. godine. Presuđeni zločin protiv čovječnosti sa Tuzlanske kapije je sraman i necivilizacijski čin svirepog ubistva 71 i ranjavanja 150 osoba prosječne životne dobi 23 godine. Ratni zločin protiv civilnog stanovništva sa Kapije je sunovrat ljudskosti i civilizacijskih vrijednosti kojima ljudski rod pripada. Tuzlanska kapija je mjesto vječnog sjećanja koje ima posebno mjesto i ulogu u bosanskohercegovačkoj novijoj istoriji.

Pravosnažna presuda Suda Bosne i Hercegovine, zločincu Novaku Đukiću na 20 godina zatvora za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, pravna je činjenica kojom se potvrđuje da je Tuzlanska kapija mjesto zločina, mjesto nevino ubijenih civila, mjesto ubistva tuzlanske mladosti.

Stoga pozivamo organizatora ove promocije – Ministarstvo odbrane Republike Srbije, da se izvine preživjelim žrtvama i članovima porodica žrtava zločina sa Tuzlanske kapije, i svim građanima Bosne i Hercegovine, a nevino ubijenim oda dužno poštovanje. Ako to ne uradite identifikovat ćemo vas kako institucionalno osporavate zločin na Tuzlanskoj kapiji što će vas svrstati u red onih koji direktno revidirate istinu o Tuzlanskoj kapiji i nipodaštavate presude najviših pravosudnih instanci države Bosne i Hercegovine.

Također, pozivamo predsjednika Republike Srbije da pokrene odgovornost organizatora ovog sramnog čina i izvine se preživjelim žrtvama, a svim nevino stradalim sa Tuzlanske kapije oda dužno poštovanje.

Pozivamo Predsjednika Srbije da izruči ratnog zločinca Novaka Đukića Bosni i Hercegovini na izdržavanje 20-godišnje pravosnažne kazne zatvora za zločin koji je počinjen na Tuzlanskoj kapiji. Izručenje ratnog zločinca Novaka Đukića je put pomirenja i pravde između Tuzle i Beograda.

Pozivamo
Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, da upute protestnu notu Ministarstvu odbrane Republike Srbije zbog organiziranja promocije ove sramne knjige.

Podrška ovom i događajima sličnog karaktera sigurno ne doprinosi pomirenju, međuljudskom razumijevanju i nadi da se neće više ponoviti zločini kao što je to slučaj sa Tuzlanskom kapijom. Mi zaista želimo da se nikad i nikom ne ponovi zlo ni stradanja tuzlanske mladosti.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara