Sjećanje na Srebrenicu ne traje samo jedan dan

Rental Travel

Pod motom „Sjećanje na Srebrenicu ne traje samo jedan dan“ u Galeriji Preporod u Sarajevu, u utorak 14. jula 2015. godine u 18.00 sati bit će predstavljena knjiga „Tama srebrene svjetlosti“ autorice Senade Cvrk-Pargan. O knjizi će pored Autorice govoriti: Senadin Lavić, Mehmed Pargan, Larisa Gasal i Avdo Huseinović.

Reha Centar

Knjiga kroz lirsku prozu i poeziju govori o Srebrenici, genocidu i žrtvama najvećeg zločina na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata. Autorica je živi svjedok okupacije Srebrenice i masovnog deportovanja civila iz ovoga grada u julu 1995. Ona u svojoj poeziji ne govori o zločinu genocida isključivo kao o historijskom faktu, ona govori emocijom svjedoka prikazujući nam boli koje su joj donijela sva ta ubistva prijatelja, rođaka i komšija. Kroz cijelu knjigu Senada Cvrk-Pargan govori o svome selu u kojem je odrasla, a koje je opustošeno zločinom. Njeno selo Žutica je stvarni ambijent u kojem su ubijene desetine stanovnika, ali ono je i metafizički prostor u kojem se dešava ubijanje cijeloga svijeta, svih nevinih ljudi, a za zločin niko ne odgovara.

Naslovna strana TAMA SREBRENE SVJETLOSTI

Senada Cvrk-Pargan je nakon progonstva iz Srebrenice i života u prognaničkom centru u Tuzli, sa porodicom nastavila život u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao pjesnikinja uspješno se realizovala na američkom kontinentu objavljujući knjigu „Čežnja za tišinom“ na bosanskom i engleskom jeziku. „Tama srebrene svjetlosti“ je njena druga knjiga,  objavljena je u izdavačkoj kući BMG Bosanska medijska grupa iz Tuzle.

Knjiga je predstavljena učesnicima Marša mira 2015, u Srebrenici (Mravinjci), pred oko 7.000 ljudi. Uskoro će iz štampe izaći i izdanje na engleskom jeziku.

BMG Bosanska medijska grupa

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara

Posted In: