Siromašnima i nezaposlenima će besplatno isporučivati struju

Menprom

Mnogi Grci ovih blagdanskih dana nemaju razloga za veselje: božićnica se više ne isplaćuje, troškovi rastu. Sada je vlada najavila da će struja siromašnima povremeno biti isporučivana besplatno – iz ekoloških razloga.

Reha Centar

Grčki ministar zdravstva Adonis Georgiades tu neobičnu mjeru objašnjava zagađivanjem zraka, piše Deutsche Welle. Naime, mnogi Grci se iz nužde griju na drva i to dobrim dijelom s improviziranim pećima, pa je zagađenost zraka prošlog vikenda u skoro svim gradovima dosegla alarmantne razmjere. Zato je na snagu stupila vladina odredba kojom se propisuje da se, čim se u zraku utvrdi povećana količina štetnih tvari, siromašnima i nezaposlenima struja tog i narednog dana isporučuje besplatno.

I u Ateni je izmjerena zabrinjavajuća količina smoga, a u mnogim dijelovima grada šire se neugodni mirisi, nad stambenim četvrtima se viju oblaci dima, a ljudi se žale na nadraženost grla i suzenje očiju. Te su zdravstvene poteškoće sve raširenije, posebno kod djece i kronično bolesnih osoba, priopćila je Liječnička komora u Ateni.

Zato će sada opskrbljivač električnom energijom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, besplatno isporučivati struju osobama koje su bez posla ili vrlo malo zarađuju.

Koliko je stanje u Grčkoj ozbiljo, pokazuje i ovaj podatak: u poreznim uredima su građani vratili oko 70.000 registarskih tablica svojih automobila. Grčki sindikati procjenjuju da je zbog strogih mjera štednje dohodak građana u odnosu na 2009. godinu u prosjeku smanjen za skoro 40 posto. Život mnogih se zato svodi na puko preživljavanje.(net.hr)

Komentari

Komentara