Sinergija Vlade TK i USAID-a ka transparentnoj javnoj upravi

Spread the love
Menprom

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i direktorica Američke agencije za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini (USAID BiH) Courtney Chubb potpisali su danas Memorandum o razumijevanju za realizaciju Projekta E-uprava, kojim se utvrđuje međusobna saradnja na kreiranju pravnog i institucionalnog okvira za centralizaciju javnih nabavki u Tuzlanskom kantonu.

Reha Centar

Riječ je o podršci nadležnim institucijama u uspostavi integrisanih elektronskih registara na različitim nivoima vlasti u BiH koje uključuju i module za unaprjeđenje sistema javnih nabavki u BiH u cilju podsticanja odgovornosti i transparentnosti. Memorandumom se utvrđuju zajednički pravci djelovanja u ovim procesima kao što su unapređenje efikasnosti i transparentnosti javnih nabavki u Tuzlanskom kantonu, uspostavljanje veće odgovornosti i integriteta ugovornih organa i ponuđača u postupku javnih nabavki, kreiranje bolje i kvalitetnije uprave, te približavanje javnih usluga građanima.

Vlada Tuzlanskog kantona je i ranije, kroz prioritetne strateške i programske ciljeve i mjere iskazala spremnost na digitalizaciju i izgradnju transparentnije, efikasnije i odgovornije javne uprave bliže građanima.

„Ovim projektom se otvara jedna nova stranica u povijesti Tuzlanskog kantona u kome ništa više neće biti isto. U kome ćemo u konačnici postići tako željenu transparentnost javne uprave. Naravno, veliku zahvalnost imamo prema USDAID-u koji nam u ovom procesu pomaže“, rekao je premijer Kantona Kadrija Hodžić i dodao da „u Tuzlanskom kantonu ovim Memorandumom o razumijevanju mi usklađujemo module za unaprjeđenje sistema javnih nabavki, odnosno, unaprjeđenje pravnog i institucionalnog okvira za centralizaciju javne uprave na području Tuzlanskog kantona. Ovim projektom, s jedne strane, imamo postizanje efikasnosti i transparentnosti javnih nabavki, zatim imamo veću odgovornost i integriranost ugovornih strana u postupku javnih nabavki i na kraju imamo digitalizaciju i unaprjeđenje centralnog nabavnog tijela i procedura centralizovanih javnih nabavki u Tuzlanskom kantonu“.

„USAID se fokusira na digitalizaciju i planira razvoj aplikacije za centralizovani postupak javnih nabavki u okviru Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine. Značajna sredstva koja USAID ulaže omogućit će kantonalnim vladama – između ostalih i Vladi Tuzlanskog kantona – da prilikom nabavke postignu najbolji omjer cijene i kvalitete za radove, robu ili usluge, čime se smanjuje javna potrošnja u korist građana i privrednih subjekata u ovom Kantonu“, riječi su direktorice Chubb.

Unapređenje pravnog okvira za javne nabavke, stvaranje preduslova za efikasnije trošenje budžetskih sredstava u Tuzlanskom kantonu, uz unapređenje procedura i postupaka organa javne uprave kroz digitalizaciju su također neke od odrednica daljeg djelovanja potpisnika Memoranduma.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara