Sigurnosni sistem BiH – poslovična spremnost na nespremnost

Spread the love
Rental Travel

Sigurnosni ambijent u Bosni i Hercegovini produkt je djelovanja niza faktora, među kojima ključnu ulogu ima sigurnosni sistem. Stručnjaci smatraju, da je sigurnosni sistem u BiH izuzetno kompleksan, parcijaliziran i, tehnički gledano, dezintegriran do nivoa koji se negativno odražava na njegovu funkcionalnost i operativnost. Bitan dio sigurnosnog sistema su policijske snage, asimetrično organizirane na državnom, entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou, sa visokim nivoom samostalnosti i operativne nezavisnosti. To povremeno uzrokuje preklapanje nadležnosti, dovodi do problema u koordinaciji i u cjelini se negativno odražava na efikasnost sistema. Policijski sistem u organizacijskom smislu prati državnu strukturu pri čemu je na svim nivoima organiziranja ustrojeno 17 gotovo nezavisnih subjekata.

Reha Centar

 Pokušaj korjenite reforme policije propao je, između ostalog, zbog širokog obima zahvata koji su ulazili čak i sferu ustavnih promjena kao ključnog faktora, koji nije dozvoljavao uspostavu funkcionalnog policijskog sistema. Međutim, ključni razlog neuspjeha reforme je u činjenici, da su pojedine političke elite, prije svega iz Republike Srpske (RS), osjetile da se mogu pojaviti efikasne policijske snage nad kojima je teško imati vaninstitucionalnu kontrolu. Tako bi sve što je na ivici ili s druge strane zakona bilo ugroženo i direktno bi se doveo u pitanje opstanak značajnog broja osoba vezanih za kriminal, a bliskih pojedinim političkim strukturama. Reforma policije je okončana uspostavom četiri nove agencije od kojih je jedna policijska, čime je ispunjen jedan od uslova EU, iako se u suštini radi o izigravanju onoga što je međunarodna zajednica, u stvari, tražila od Bosne i Hercegovine.

Pročitaj više na:http://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/bih-sigurnosni-sistem-bih-poslovicna-spremnost-na-nespremnost-2014-01-16/

 (IFIMES) Ljubljana, 16.januara/siječnja 2014 – AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: