SFF: Sarajevo večeras postaje središte filmskog svijeta

Spread the love
Menprom

Tradicionalnim crvenim tepihom i projekcijom pod otvorenim nebom, večeras će započeti 23. Sarajevo Film Festival.

Reha Centar

Filmska smotra koja je Sarajevo svrstala visoko na listu svjetskih festivalskih destinacija, ove godine može se pohvaliti gostima koji se ubrajaju među najveće svjetske zvijezde.

Ovogodišnji 23. po redu Sarajevo Film Festival održat će se od 11. do 18. augusta.

Projekcijom filma Akija Kariusmakija Druga strana večeras u Narodnom pozorištu započet će najveća filmska smotra u regionu.

Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti bit će uručeno na 23. Sarajevo Film Festivalu legendarnom komičaru Johnu Cleeseu.

Publika Sarajevo Film Festivala će, nakon ceremonije dodjele nagrade, imati priliku da u Open Air programu pogleda nezaboravnu komediju Riba zvana Wanda.

John Cleese je najpoznatiji po svome doprinosu i ulogama u humorističkim serijama Leteći cirkus Montyja Pythona Fawlty Towers, te dugometražnim filmovima Monty Python i GralBrianov život po Montyju Pythonu i Riba zvana Wanda.

Sarajevo Film Festival će imati čast da u programu Posvećeno ugosti istaknutog reditelja Olivera Stonea, kojem će u okviru 23. izdanja Festivala biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Sarajevski filmski festival već ima reputaciju najvažnijeg filmskog događaja u Jugoistočnoj Europi, a ono što je misija festivala je fokus na nova talentirana imena. Pokriva filmske produkcije Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Festival tradicionalno u Sarajevo privuče veliki broj filmskih radnika, ali i turista, pa su tako svi smještajni kapaciteti u gradu već odavno popunjeni. Produženo je vrijeme rada ugostiteljskih objekata, a kako je najavljeno iz MUP-a Kantona Sarajevo, na ulicama grada bit će povećan broj policajaca.

Uz SFF, u gradu se u isto vrijeme dešavaju i brojni drugi, prvenstveno zabavni sadržaji. Jedno je sigurno – od večeras pa do 20. augusta Sarajevo će biti grad dobrog provoda!

Izvor: Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara

Posted In: