SFF će biti otvoren premijerom bh. filma ‘Koncentriši se, baba’ Pjera Žalice

Rental Travel

Svjetskom premijerom bh. filma “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice bit će otvoren 26. Sarajevo Film Festival.

Reha Centar

Uloge u filmu ostvarili su glumci Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Pjeru Žalici ovo je treći igrani film, nakon filmova “Gori vatra” i “Kod amidže Idriza”.

-Ovo je treći put da moj film otvara Sarajevo Film Festival, sa takvim iskustvom trebalo bi da mi je to rutina. Ali nije. Trema je ista kao i prvi put, jer Sarajevo Film Festival je jedan od najboljih i najvažnijih filmskih događaja, tako da je to velika odgovornost, ali i ogromna čast. Nadam se da smo napravili film koji je na nivou veličine događaja – kaže Žalica.

Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine. Brojna se porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu.

Baba i posljednim uzdasima svojski učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u  životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno…

Film je sniman u Sarajevu u novembru prošle godine.

Producirali su ga Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane. 

Sarajevo Film Festival, njegovo 26. izdanje, bit će održan od 14. do 21. augusta.

Komentari

Komentara