Šesti natječaj za najbolju turističku fotografiju Bosne i Hercegovine

Spread the love
Rental Travel

Prvi bosanskohercegovački turistički portal Vodič.ba raspisuje Šesti natječaj za najbolju turističku fotografiju Bosne i Hercegovine.

Reha Centar

Natječaj je otvoren petnaest dana, od 10. do 25. decembra 2013. (do 00.00 sati). Natječajem će se izabrati najbolja-pobjednička autorska fotografija nastala na području Bosne i Hercegovine tokom 2013. godine, te izabrano 30 najuspjelijih koje će biti dio izložbe „Bosna i Hercegovina u hiljadu riječi“ . Natječaj za najbolju turističku fotografiju pratit će dvije specijalne kategorije:

Najuspjelija fotografija starih zanata u BiH i najuspjelija turistička fotografija nastala na učeničkim ekskurzijama u Bosni i Hercegovini. Autori mogu slati do pet fotografija u JPEG formatu minimalne rezolucije 3000×2000 pixela, ne veće od 10 megabajta na e-mail info@vodic.ba a najbolje fotografije odabrat će čtvoročlani stručni žiri. Funkciju petoga člana imat će „lajkovi“ na Favebook stranici Turistički vodič kroz BiH www.facebook.com/vodic.ba

Obrazloženje: Iskustvo u proteklih pet natječaja pokazalo je kako ljudi koji putuju kroz Bosnu i Hercegovinu prave izvrsne fotografije koje završavaju i pretrpanim folderima, koji se prilikom prve reinstalacije ili promjene računara, brišu. Tako nestaje neprocjenjiva vrijednost. Stoga smo kroz natječaje željeli pomoći autorima fotografija da ih pokažu i drugima, te zajedno doprinesemo promociji Bosne i Hercegovine, koja je iz godine u godinu sve atraktivnija turistima iz svijeta.

BiH

Djelovanje portala Vodič.ba je odvojeno od političkih, religijskih, nacionalnih i drugih podjela, tako da smo proteklih godina na jednom mjestu objedinili ljude iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i dijaspore, kao i strance koji su putovali kroz Bosnu i Hercegovinu i načinili uspjele fotografije. Na prethodnih pet natječaja pristizale su hiljade fotografija, a najbolje među njima su osvajale nagrade, sudjelovale na izložbama, bile objavljivane…

Pravila: Šesti natječaj bit će organiziran po sljedećim pravilima:

-Na fotografijama prijavljenim na Natječaj trebaju biti motivi iz Bosne i Hercegovine

-Natječaj se raspisuje za najbolju turističku fotografiju Bosne i Hercegovine, odnosno za fotografiju koja bi objavljivanjem mogla izazvati želju kod čitalačke publike, domaće i strane javosti, da posjeti mjesto prikazano na fotografiji ili općenito Bosnu i Hercegovinu, da putuje, odnosno da boravi u našoj zemlji.

-Pored glavne kategorije Najbolja turistička fotografija Bosne i Hercegovine, portal Vodič.ba izabrat će i najbolje fotografije u dvije specijalne kategorije: 1. Najbolja fotografija tradicionalnih zanata Bosne i Hercegovine i 2. Fotografija Bosne i Hercegovine nastala na učeničkoj ekskurziji. Za glavnu i specijalne kategorije bit će obezbjeđene vrijedne nagrade. Ukoliko šaljete fotografije za glavnu kategoriju, imate mogućnost da sa dodatnih maksimalno pet fotografija sudjelujete u svakoj od specijalnih kategorija.

-Na Natječaju mogu sudjelovati autori fotografija iz cijeloga svijeta. Šalje se maksimalno pet fotografija Bosne i Hercegovine uz obaveznu naznaku: Za Natječaj/ Za Konkurs; U poruci navesti obavezno: Ime, prezime, adresa, mjesto nastanka fotografije.

Fotografije slati na e-mail: info@vodic.ba

-Fotografije će ocjenjivati četveročlani Žiri, a funkciju petoga člana, u situaciji da se odlučuje o pobjedniku između dva autora, presudit će broj LIKE-ova na Facebook stranici Turistički vodič kroz Bosnu i Hercgovinu.

-Na Natječaju mogu sudjelovati svi: i profesionalci i amateri, odrasli i djeca, pod uslovom da smatraju kako njihova fotografija na poseban način prikazuje Bosnu i Hercegovinu. Sve fotografije će redoslijedom pristizanja biti objavljene na stranici Turističkog vodiča kroz BiH na Facebooku. Fotografije mogu biti načinjene i mobitelom, odnosno bilo kojim drugim uređajem. Djelimična obrada fotografije nije isključena.Prilikom ocjenjivanja prednost će imati fotografije sa manje obrade u kompjuterskim programima za fotografiju.

BIH

-Fotografije dostavljene na Natječaj su autorsko djelo i podliježu Zakonu o zaštiti autorskih prava koji važi na području Bosne i Hercegovine. Autori dostavljanjem fotografije na Natječaj moralno i materijalno garantuju autorstvo nad fotografijom, te da je fotografija nastala u Bosni i Hercegovini. Autori fotografija na kojima su osobe sa jasno pokazanim likom, garantuju da su dobili odobrenje za objavu fotografije i sudjelovanje na Natječaju od osobe koja se nalazi na fotografiji. Fotografije da bi sudjelovale u Natječaju moraju zadovoljavati moralne, humanističke principe, te minimalni nivo kvalitete. Vodič.ba zadržava pravo da bez obrazloženja ne objavi određenu fotografiju.

-Portal Vodič.ba maksimalno će štititi prava autora. Autori slanjem fotografija dostavljenih na Natječaj prihvataju da će njihove fotografije biti bez naknade korištene isključivo za promociju Bosne i Hercegovine u izdanjima i projektima organizatora: Portal Vodič.ba, BMG Bosanska medijska grupa i Udruženja za mir, obrazovanje i kreativnost „CMOK“.

-Na Natječaj se ne mogu slati fotografije koje su sudjelovale na drugim natječajima ili su na bilo koji način nagrađivane. Također, ne mogu se dostavljati fotografije čija su prava na objavljivanje već prenijeta na treće lice.

-Dostavljene fotografije na Natječaj moraju imati minimalno 3.000×2.000 pixela i ne trebaju prelaziti 10 megabajta.

(Naglašavamo da fotografije koje se objavljuju na Facebooku obično budu automatski smanjene i ne odgovaraju uslovima Natječaja). Treba slati originalne fotografije. Na fotografijama ne smiju biti potpisi, inicijali, vodeni žig, niti bilo koji drugi natpisi.

Prije objavljivanja Vodič.ba će potpisati autore fotografija.

-Pobjednici Natječaja će biti objavljeni najkasnije 31. decembra 2013. godine

Komentari

Komentara

Posted In: