Šešelj u Meronovoj pravnoj sapunici

Rental Travel

Dolazak Theodora Merona, predsjednika ICTY u BiH, u vrijeme obilježavanja Dana državnosti BiH, je samo slučajnost, imajući u vidu sve ono što je ovaj bivši izraelski diplomata i dugovječni predsjednik ICTY uradio da se u BiH, ali i regionu izgubi povjerenje u međunarodnu pravdu.

Reha Centar

Pismo hrvatskog predsjednika Josipovića upućeno Meronu i njegov odgovor Josipoviću nije ništa drugo nego pravna sapunica koja ne rješava slučaj Šešelj, ali može imati implikacije na žalbeni postupak u predmetu „Prlić i drugi“.

Na obilježavanju 20 godina ICTY u Sarajevu u organizaciji Theodora Merona, po prvi puta je bošnjačka politika kroz usta Bakira Izetbegovića zvanično rekla šta misli o radu ICTY i navela da postoje dvije etape u radu ICTY, jedna početna, pozitivna, a druga negativna. Negativna počinje, između ostalog, dolaskom Theodora Merona na čelo ICTY.

Rad ICTY i djelovanje međunarodne zajednice je itekako isprepleteno. Za BiH je veoma važno da Turska podržava rad ICTY i da je podrška Turske koju pruža BiH uvijek usmjerena prema ulasku BiH u NATO i EU, a suradnja sa ICTY je jedan od uslova pridruživanju BiH euroatlantskim integracijama.

U decembru 2014.godine se očekuje rasprava o radu ICTY pred VS UN. Negativna ocjena Sergea Brammertza, glavnog tužitelja ICTY, koja će biti upućena VS UN-a o radu Tužiteljstva BiH se ponavlja već skoro dvije godine. Iako je to politički šamar BiH, postoje informacije da se već lobira u određenim krugovima u BiH da se preko Ministarstva vanjskih poslova BiH pripremi pozitivan izvještaj o radu Tužiteljstva BiH odnosno da se pokuša izlobirati u Predsjedništvu BiH i da se preko stalnog predstavnika BiH u UN-u izađe pred VS UN-a sa sasvim oprečnim stavovima u odnosu na izvještaj Sergea Brammertza što će još dodatno otežati poziciju BiH.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: