Šef Misije OSCE-a: Grad Tuzla je odličan primjer pozitivnih i praktičnih koraka

Rental Travel

Šef Misije OSCE-a Ambasador Jonathan Moore, danas se, u prostorijama Gradske uprave, u okviru svoje posjete Tuzli, susreo sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.

Reha Centar

Nakon sastanka Amasador Moore naveo je da se nalazi u posjeti gradu koji služi kao odličan primjer saradnje, poštovanja ljudskih prava i razvoja.

„Danas sam imao priliku razgovarati sa gradonačelnikom Imamovićem o ekonomskim pitanjima, u Tuzli. Kao što znate, mi se ne bavimo ekonomijom, u našoj misiji, ali jasno je da svaki korak naprijed,  u domeni investicija, znači i viši stepen stabilnosti i društvenog razvoja u BiH.

Grad Tuzla je odličan primjer pozitivnih, praktičnih koraka u tom području. Tokom moje prethodne posjete Tuzli, posjetio sam mjesne zajednice u kojima je bilo mnogo žrtava usljed prošlogodišnjih poplava i klizišta, i nadam se da ću imati priliku posjetiti ih opet. Danas ću posjetiti i fabriku deterdženata Dita, jer sam ranije razgovarao sa radnicima. Želim saznati, neposredno od njih, o problemima nezaposlenosti.

Čuo sam mnogo toga o uspjesima u toj fabrici i posebno mi je drago da ću imati priliku danas razgovarati sa njima. U ovoj regiji postoji dosta pozitivnih priča o poštovanju ljudskih prava i suživotu, a mi smo tu da pružimo podršku, na žalost situacija nije ista svuda u BiH“- izjavio je nakon sastanka, Šef Misije OSCE-a, Ambasador Jonathan Moore.

Gradonačelnik Tuzle je nakon današnjeg susreta izjavio da veliki prijatelj BiH i Tuzle Ambasador Jonathan Moore, dobro poznaje stanje u našoj domovini, te da se u najvećoj mjeri razgovaralo o ekonomiji i problemu nezaposlenosti.

„Razgovarali smo pretežno o ekonomiji, jer je nezaposlenost veliki problem, i jako mi je drago da je posjeta upriličena danas, kada se u tuzlanskoj fabrici Dita, pokreće proizvodnja praškastih deterdženata. Također smo razgovarali i o pravcima razvoja ekonomije u Tuzli, o malim i srednjim preduzećima, inkubatoru Lipnica i o stvaranju uslova za veliku poslovnu zonu koju gradimo oko petlje Šićki brod, o firmama koje rade u domeni elektro industrije i svoje proizvode izvoze na strana tržišta. Ambasadora sam upoznao sa uspjesima u proizvodnji hrane, trgovini i turizmu, o tehnološkom parku BIT centar i razvoju te oblasti, gdje je zbrinuto 300 mladih inžinjera IT, riječ je o četvrtoj fazi tog projekta. Najavio sam period komunalne gradnje, u iznosu od oko 15 miliona maraka, što će uposliti veliki broj radnika, malih i srednjih preduzeća“ – naveo je u svojoj izjavi za medije gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, nakon sastanka.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara