Sedam razloga zašto biste dan trebali započeti čašom vode s limunom

Rental Travel

Koristi su limuna nebrojene, a danas vam donosimo 7 razloga zašto biste svoju vodu trebali što prije “popraviti” s malo ovog agruma!

Reha Centar

 Umjesto kafe probajte ujutro dan započeti čašom mlake vode u koju ste stavili pola limuna. Voda ne mora uvijek biti mlaka.

1. Podrška imunološkom sustavu

Limuni su puni antioksidansa i vitamina C koji je općenito  jedan od ključnih nutrijenata za zdravlje organizma. Spasit će vas od respiratornih infekcija i zaliječiti upalne procese. Nisu nas mame i bake bez razlog natakale čajem i limunom kad bi nas napala gripa ili prehlada.

Čaša mlake vode s malo limuna može smanjiti mogućnost upale jer će osnažiti organizam.

2. Alkalizira organizam

Iako bismo zbog okusa limuna rekli da je riječ o kiselom agrumu, limun je zapravo jedna od namirnica koja će učiniti najviše za alkalizaciju organizma.

Ovaj žuti agrum u sebi sadrži i askorbinsku i limunsku kiselinu koje se lako metaboliziraju dopuštajući mineralnim sastojcima iz limuna da alkaliziraju organizam.

3. Pomaže probavi

Flavonoidi u citrusima pospješuju probavu, a vitamin C dodatno  smanjuje rizik od razvoja čira na želucu.

4. Čisti kožu

Vitamin C kao i niz antioksidansa u limunima smanjuje štetu koju čine slobodni radikali. Slobodni radikali nastaju najprije zbog UV zračenja i toksina u okolini, a odgovorni su za sve simptome starenja. Antioksidanski “peglaju” štetu koju naprave slobodni radikali, a čuda će za vašu kožu učiniti upravo voda s limunom jer će pomoći pri izlučivanju toksina iz organizma.

5. Pospješuje zacjeljivanje

Askorbinska kiselina iz limuna pomaže zacjeljivanju rana i esencijalni je nutrijent u održavaju tkiva zdravima. Vitamin C također ima i protuupalne učinke.

Zapravo, vitamin C ključan je nutrijent za očuvanje zdravlja i oporavak od stresa i ozljeda.

6. Hidratizira

Ako započnete svako jutro čašom mlake vode s limunom, aktivirat ćete probavu i osloboditi se toksina tijekom dana.

7. Energetizira

Limun će vam dati potrebnu energiju da privedete sve dnevne obveze kraju, a pomoći će i pri smanjenju anksioznosti i lošeg raspoloženja. Čak i mirisanje limuna ima smirujući učinak na živčani sustav.

 aktuelno.ba

Komentari

Komentara