SDA ulaže apelaciju na odluku o raspisivanju referenduma

Menprom

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je u Banjoj Luci da će on kao član Predsjedništva BiH ili neko drugi iz ove stranke podnijeti apelaciju Sudu BiH ukoliko Ustavni sud RS odluči da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes odlukom Narodne skupšine RS o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Reha Centar

Izetbegović je nakon sjednice Predsjedništva SDA, koja je održana u Banjoj Luci, rekao da je referendum bez sumnje neustavan i da će čelni ljudi SDA iskoristiti sve zakonske i demokratske mogućnosti da do njega ne dođe. On ističe da SDA podržava reformu sektora pravde, ali da ona mora biti plod dijaloga i da mora biti usklađena sa najvišim EU standardima.

– Odluka o raspisivanju referenduma mora biti stavljena van snage. Entiteti se ne mogu baviti pitanjima koja su u nadležnosti BiH. Preduzećemo sve da zaštitimo suverenitet BiH. Niko nikome ne smije i ne može nametati ništa u BiH. Sve reforme moraju biti rezultat dogovora – smatra Izetbegović.

On je izrazio duboku zabrinutost zbog položaja Bošnjaka u RS. Sve učestaliji napadi na povratnike svjedoče, kaže Izetbegović, da RS nije spremna da prihvati Bošnjake. Tome u prilog ide i diskriminacija obrazovnog sistema, ali i ostalih ustanova, pogotovo administrativnih, u kojima je sve manje posla za Bošnjake.

Izetbegović je podsjetio i na problem sa bosanskim jezikom i nacionalnom grupom predmeta, tražeći od vlasti u RS da poštuju Ustav BiH i zakone.

– Vlast u RS mora osuditi svaki napad na bošnjačke povratnike. SDA će tražiti od zajedničke komisije za ljudska prava i izbjeglice oba doma Parlamentarne skupštine da obiđu povratnike i mjesta gdje su se napadi desili. Takođe, bošnjačkoj djeci se mora omogućiti izučavanje bosanskog jezika. Iskoristićemo sve demokratske mjere da omogućimo Bošnjacima dostojanstven život u RS – kategoričan je Izetbegović.

Dok se ne steknu uslovi za odvijanje redovne nastave za bošnjačku djecu u RS, kaže Izetbegović, SDA će tražiti da se pronađu načini finansiranja alternativnog obrazovanja za djecu u Konjević Polju, Kotor Varošu i ostalim mjestima u kojima djeca Bošnjaka imaju obrazovne probleme.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara