SBB Tuzla upriličio tribinu pod nazivom “Šta nam je danas Dan državnosti?”

Spread the love
Menprom

Tim za obrazovanje Saveza za bolju budućnost Tuzla upriličio je Javnu tribinu pod nazivom “Šta nam je danas Dan državnosti?” koja je održana u Kongresnoj sali Hotela Tuzla u Tuzli.

Reha Centar

“Želja nam je da dočekamo dan kada će se Dan državnosti obilježavati na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine pa i sam cilj ove tribine jeste ukazati na značaj ovog datuma i da se u medijima što manje govori o tome ko negira ovaj dan i datum, a da svoju djecu učimo da je 25.novembar dan kojim je utemeljen i potvrđen višestoljetni kontinuitet postojanja naše domovine, domovine u kojoj ima mjesta za svakoga, bez obzira na vjeru, naciju, porijeklo” – istakla je kratko za medije u ime SBB-a Tuzla moderator skupa Emina Ramić.

“Zbog buđenja i održavanja svijesti o potrebi da imamo svoju domovinu, važno je da obilježimo ovaj dan. Sama riječ domovina, kao imenica, govori o potrebi da ljudi imaju svoj dom u kome će urediti svoj život, u kojem će se osjećati sigurno, u kojem će moći da iznesu svoje nade i želje, to omogućava samo domovina” poručio je prof. dr. Suad Halilčević, jedan od predavača na ovoj tribini.

On je istakao da je važno da Bosanci shvate da BiH nije od jučer, pa niti od 25. 11. 1943. godine, a još manje od Općeg okvirnog  sporazuma za mir ili Dejtonskog sporazuma.

Učesnici tribine bili su:
1. Prof. dr. Suad Halilčević, Postojanost BiH, ono što je bila, ono što jeste i ono što treba biti
2. Prof. Jasmin Arapović, Političke posljedice 25. novembra 1943.
3. Prof. Valid Jaganjac, Kontinuitet bh. državnosti kroz prizmu Dana državnosti
4. Prof. Fuad Mehić, Pogled unazad, osvrt na 25.11.1943.
5. Prof.dr. Izudin Hasanović , Pravni aspekti 25. novembra

 M.T.

Komentari

Komentara

Posted In: