Saopštenje: Revolt strogo osuđuje huliganski napad na antifašistička udruženja u Mostaru

Transturist Tuzla

Omladinski pokret Revolt strogo osuđuje današnji huliganski napad koji je rezultirao  gađanjem antifašističkih udruženja  u Mostaru bakljama, kamenicama i bocama.  Prilikom izlaska sa Partizanskog groblja blizu 2.000 članova antifašističkih udruženja iz BiH i regije došlo je do nemilih scena kada su sa suprotne strane ulice poletjele staklene boce, kamenice i baklje.

Menprom

Važnost društveno-političke promjene koje su revolucionarnim putem izveli Partizani u Drugom svjetskom ratu u borbi protiv okupatora je neminovna, a današnji čin svjedoči o tome koliko je tadašnja revolucija tumačena kao neshvatljiv i neprihvatljiv historijski ekces, a pobjeda snaga revolucija kao istinska nacionalna tragedija koja je za posljedicu imala navodnu ugroženost tzv.nacionalnih interesa.  Čin svjedoči i o tome da je potrebno dekonstruisati niz historijskih stereotipa i revizionističkih mitova! Fašistička kultura nasilja podrazumijeva uništavanje zajednica, a današnji čin nosi fašistička obilježja.

Napad na antifašiste/kinje je izraz osnaživanja fašističke politike i njenog uticaja na društvo u cijelini. Ovaj incident nas neće obeshrabriti, nego ćemo još jače zajedno raditi na afirmaciji antifašističkih vrijednosti i očuvanju antifašističkog naslijeđa.

Podsjećamo da su antifašističke tekovine i vrijednosti su univerzalne, bezvremenske  i civilizacijske.

Smrt fašizmu, slobodna narodu!

 

Komentari

Komentara