Saopštenje Koordinacije boraca Tuzle u povodu /ne/zapošljavanja boračke populacije

Spread the love
Rental Travel

Zapošljavanje pripadnika boračke populacije od okončanja agresije na BiH pa sve do danas predstavlja jedan od krucijalnih problema sa kojim se susreću sve kategorije boračke populacije .Naše naivno vjerovanje kako će kojekakve uhljebe koje je politika postavljala i nažalost još postavlja na direktorska mjesta imati trunku morala i časti i omogućiti zapošljavanje  pripadnika boračke populacije, bila je naša najveća zabluda,a cijena te zablude je ta da danas imamo desetine hiljada boraca koji su bukvalno dovedeni na rub egzistencije.

Reha Centar

Iako je Zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica član 7. Stav 1.tačka 2. i član 8.(„Sl.novine F BiH br.33/04,56/05,70/7,9/10), Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica TK („Sl.novine Tuzlanskog kantona“ br, 05/12) jasno stavio do znanja da prednost prilikom zapošljavanja imaju pripadnici boračke populacije, dobar dio tih stranačkih protuha udobno zavaljenih u direktorske fotelje ni najmanje se ne osvrću na odredbe pomenutih zakona i zapošljavanja vrše po već dobro utabanim stranačkim i rođačkim stazama.

Kulminacija te bahatosti desila se nedavno kada je direktor BH pošte direkcija Tuzla izvjesni Adin Huremović odbio da primi na razgovor predstavnike  Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” koji su namjeravali obaviti razgovor u vezi zapošljavanja djeteta šehida,dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

Neviđena bahatost pomenute individue predstavlja nešto što je prije svega elementarna nepristojnost,a ujedno je i model ponašanja velikog broja stranačkih uhljeba kojima se jednom mora stati na kraj,jer mi nismo tokom agresije na BiH prolijevali svoju krv da bi nas raznorazni huremović omalovažavali.

Ovakvo skandalozno ponašanje imenovanog dodatno dobija na težini ako se zna da je na proteklim  Opštim izborima imenovani izabran u Federalni parlament,dakle u instituciju koja treba da donosi zakonska rješenja koja idu u pravcu poboljšanja zakonskih rješenja koja tretiraju problematiku boračke populacije.

Koordinacija boračkih organizacija Grada Tuzla najoštrije osuđuje ovakav vid ponašanja i traži od odgovornih da protiv Huremovića poduzmu odgovarajuće mjere.

U cilju rješavanja problema nezaposlenosti pripadnika boračke populacije te u cilju poštivanja zakonskih odredbi kojima se determiniše prednost prilikom zapošljavanja naše populacije, u narednom periodu zatražit ćemo informaciju od svih javnih preduzeća i ustanova koji su pod ingerencijom Grada i Kantona, da nam dostave informaciju koliko su u posljednje dvije godine zaposlili pripadnika boračke populacije.

Ukoliko nam se ne dostave traženi odgovori spremni smo organizovati javne proteste pred svakom od ustanova i firmi,a svu odgovornost za eventualne posljedice snosit će upravo oni koji se ogluše o naš zahtjev.

PRESS KOORDINACIJE

aktuelno.ba