Saopćenje za javnost JU Univerzitet u Tuzli

Spread the love
Rental Travel

Na današnjoj vanrednoj sjednici, jučer konstituirani Senat u novom sazivu, u skladu sa odredbama novog Zakona o visokog obrazovanja TK, u prisustvu menadžmenta, članova privremenog Upravnog odbora iz reda akademskog osoblja Univerziteta i predstavnika Sindikata visokog obrazovanja, razmatrao je Zaključke Privremenog upravnog odbora i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koji će se naći  na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine TK.

Reha Centar

S tim u vezi, zaključeno je da predstavnike medija i javnost upoznamo o sljedećim činjenicama:

  • Zaključci Privremenog Upravnog odbora sa vanredne sjednice održane 05.09.2016. godine koji su, između ostalog, dostavljeni i Vladi Tuzlanskog kantona, a koje je ista navela kao razloge za utvrđivanje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, nisu vjerodostojno interpretirani. To su potvrdili članovi Privremenog upravnog odbora iz reda akademskog osoblja kao i predstavnik Sindikata visokog obrazovanja.
  • Osim toga, Zaključci sadrže paušalne ocjene o stanju na Univerzitetu u Tuzli, tendenciozni su i uzimaju se kao razlog za sutrašnju vanrednu sjednicu Skupštine TK na kojoj se, u žurnoj proceduri, nastoji uvesti vanredno stanje na Univerzitetu kroz ishitrene Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.
  • Zaključci nisu utemeljeni na činjenicama, niti su provedene bilo kakve analize, već su, teško je i za povjerovati, donešene „po saznanju“. Nije rečeno po čijem i kakvom saznanju.
  • Ovim prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju želi se protivzakonito i nedemokratski, mimo akademskih procedura, suspendirati mandati legalno izabranih članova Senata koji je u novom sazivu konstituiran jučer, u skladu sa novim važećim Zakonom o visokom obrazovanju TK.
  • U akademskoj praksi svih univerziteta u svijetu članove Senata bira akademska zajednica izuzev u prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Vlade TK po kojem će privremeni organi imenovati „privremene organe“ uključujući članove Senata, rektora, prorektore, dekane, prodekane, generalnog sekretara i direktora Studentskog centra. Svima je omogućeno da biraju svoje predstavnike, samo zaposlenicima Univerziteta to nije dopušteno.
  • Time se Univerzitet destabilizira, uvodi u stanje neizvjesnosti i totalne dominacije politike.
  • Nadležni organi Univerziteta su, u Zakonom propisanim rokovima implementirali sve odredbe Zakona: NNV/UNV fakulteta/Akademije su izabrali nove predstavnike u Senat; izabrani su članovi Privremenog Upravnog odbora iz reda akademskog osoblja i studenata; konstituran je Senat u novom sazivu, raspisan konkurs za izbor članova Upravnog odbora iz reda akademskog osoblja i konkurs za izbor rektora Univerziteta.
  • Univerzitet obavlja sve svoje aktivnosti funkcionalno i u punom kapacitetu.
  • Stoga se postavlja pitanje da li se umjesto obilježavanja 40 godina rada Javne ustanove Univerzitet u Tuzli on pokušava dovesti u stanje privatizacije ili potpune dominacije sumnjivih visokoškolskih ustanova koji svakodnevno niču na području Tuzlanskog kantona?
  • Da li je razlog ovim dešavanjima činjenica da je Univerzitet, svojim zajedničkim naporima, uspio napredovati blizu 650 mjesta na međunarodnoj listi Webometrics ranking system, što ga pozicionira na drugo mjesto najboljih univerziteta u Bosni i Hercegovini? To je najbolji rezultat koji je Univerzitet ostvario u svom 40-godišnjem postojanju. Čiji je interes da ga zaustavi ili sruši?

Pozivamo zastupnike u Skupštini, bez obzira na njihovu političku opciju, da odbiju Vladin prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju zbog općeg interesa i budućnosti svoje i naše djece.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara