Saopćenje za javnost BOSS-a

Spread the love
Menprom

U cilju realizacije projekta „PLAN ZA SOCIJALNO-EKONOMSKI NACIONALNI OPORAVAK“ predsjednik BOSS Mirnes Ajanović na trećoj tematskoj press konferenciji ističe da je u cilju realizacije projekta prvenstveno neophodno smanjiti gubitak radnih mjesta ali i povećati broj zaposlenih u državi.

Reha Centar

To se može ostvariti smanjenjem doprinosa na plate koji su izuzetno visoki, zbog čega poslodavci pribjegavaju radu u sivoj zonu, ne uplaćuju doprinose ili otpuštaju radnike. Smanjenje doprinosa na plate bi omogućilo poslodavcima da stabilizuju svoje poslovanje i ostvare višak kapitala što bi bila adekvatna stimulacija da prijave ili zaposle nove radnike i/ili povećaju plate svojim radnicima, što bi u konačnici omogućilo sigurnije punjenje državnih budžeta, uključujući i stabilnost Federalnog zavoda za mirovinsko/penzijsko invalidsko osiguranje.

Umjesto visokih doprinosa po pojedincu potrebno je smanjenjem doprinosa omogućiti povećanje ukupnog broja doprinosa, koji bi zbog većeg obima omogućili i veće punjenje budžeta, istakao je član Glavnog odbora BOSS-a Kenan Gutić. Cilj je povećati stabilnost realnog sektora i podstaknuti veću potrošnju i otvaranje novih radnih mjesta, uz zadržavanja postojećih radnika, što će zasigurno puniti budžete, ali i omogućiti ostanak mladih generacija u našoj državi.

Komentari

Komentara