Saopćenje Demokratske fronte Podrinje: Donacije uvijek za isti krug ljudi

Rental Travel

DF-Podrinje poziva SDA-ovog ministra za raseljena lica i izbjeglice  Edina Ramića da poništi posljednji Javni poziv koje je objavilo ovo ministarstvo, a zbog neregularnosti prilikom bodovanja potencijalnih korisnika.

Reha Centar

Nakon što je OO DF-Bratunac u svom jučerašnjem saopštenju ukazao na ovaj problem, povratnici iz drugih opština javljali su se kako bi i oni sami ukazali na isti problem u svojim opštinama. Primjera radi, u opštini Milići identična situacija kao i u Bratuncu, gdje su neki od potencijalnih korisnika Murat Avdić i Halil Jašić, dva  odbornika u Skupštini opštine Milići.

Taj stranački princip primjenjen je i u Zvorniku, gdje su visoko bodovani potencijalni korisnici i Nukic Rahman – predsjednik mjesnog odbora Donja Kamenica, Avdic Adil i Nadil dva brata, jedan od njih je član izvršnog odbora SDA, Ahmetbegovic Izudin – potpredsjednik SDA Zvornik, a koji je ujedno i  član opštinske komisije za dodjelu donacija.

Lista potencijalnih korisnika koji su u  SDA već 20 godina preko ovog ministarstva ostvaruju samo lične interese, osiguravajući donacije uvijek za isti krug ljudi. Na taj način ova stranka godinama drži u šaci sve manji broj povratnika kupujući ih za frezu ili par ovaca, bez stvarne namjere da se pokrene neka organizovana proizvodnja, neka fabrika i da se ljudi zaposle. To je samo nastavak prakse dodjele „paketića“ pri raznim prilikama čime se samo produžava agonija ionako teškog života povratnika koji su građani drugog reda u ovom entitetu.

Mi u Demokratskoj fronti Podrinja smatramo da je poništenje ovog Javnog poziva moralni čin kojeg  ministar Ramić treba odmah poduzeti. Svi smo mi svjedoci  činjenice koliko je ovakva praksa dodjele donacija doprinjela smanjenju broja povratnika na području entiteta RS, a pogotovo u Podrinju. Zbog toga, koristiti Ministarstvo i javna sredstva na ovakav način, odnosno povećavati imovinske kartone samo svojim stranačkim kolegama je klasična zloupotreba položaja i krivično djelo.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: