„Sandžački sudski proces 1990 – 1995“, autora Zumbera Muratovića

Menprom

U organizaciji BZK „Preporod“ TK i Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka Tuzlanskog kantona u subotu 24.aprila u sali Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla upriličena je promocija  knjige  „Sandžački sudski proces 1990 – 1995“, autora Zumbera Muratovića. Promotori su bili: prof.dr Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr.Hajro Kofrc, Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli, prof.dr.Sead Selimović, Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli i prof.dr.Izet Šabotić, Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli. O knjizi su govorili i autor Zumber Muratović i doc.dr.Isat Skenderović, sudionik sudskih procesa u Sandžaku, moderator je bila profesorica Azra Gazibegović, predsjednica BZK „Preporod“ TK.

Reha Centar

„Sandžački sudski proces 1990 – 1995“,

U smislu sistematike i detaljnosti ova knjiga je posebna, pisana je na tematsko – hronološkom principu. U knjizi je prikazana živa riječ a preko sudskih dokumenata, izjava uhapšenih, neviđene torture nad njima, njihovog suđenja, dokaznog postupka, završne riječi i presude, predstavlja svojevrsni dokument, daje pečat kojim je ovjeren jedan period.

Autor Muratović o svom djelu  kaže da je posebno po tome, jer priča jednu priču koja još uvijek nigdje nije ispričana, čak ni njeni akteri nisu pisali o tome.

  • Kao čovjek, pisac i priređivač ove knjige koja otkriva najbolnija mjesta koja čujno i suštinski potresaju ljude, koji je veliki broj ovih događaja vidio svojim očima, koji zna da se “poslije boja koplja bacaju u trnje”, koji je i ovo spisatiteljstvo iznio u život vlastitim finansijskim i umnim potencijalom, koji je, živjeći u crnogorskom dijelu Sandžaka do 1998. godine, ukazivao na nepravdu, ponosan sam na ovu istinitu knjigu koja je poziv na sjećanje a ne poziv na osvetu, kazao je Muratović.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara