Salkić: Ubice bošnjačkih civila u Glogovoj danas su nagrađene slobodom

Spread the love
Rental Travel

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić danas je u naselju Glogova kod Bratunca prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice zločina u ovom mjestu, koje je održano u okviru manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“.

Reha Centar

Istakao da je licemjerno da u RS-u Dan pobjede nad fašizmom slave oni koji skrivaju masovne grobnice, veličaju ratne zločince i negiraju genocid.

– Ubice bošnjačkih civila u Glogovoj danas su nagrađene slobodom, jer nisu procesuirane i kažnjene za zločin koji su počinile. 30 godina nakon masovnog strijeljanja i ubistva 68 bošnjačkih civila ovdje u Glogovoj 9. maja 1992. godine zločinci su i dalje slobodni – kazao je Salkić. 

Podvukao je da se od tužilaštava i drugih agencija očekuje da zločinci budu uhapšeni i osuđeni.

– Za ubijene Bošnjake u Glogovoj nije osuđen nijedan direktan izvršilac. To je najveća sramota za tužilaštva i dokaz njihovog nerada. Samo kažnjeni zločin i zločinac mogu biti zalog u budućnosti da se zločin neće ponoviti – poručio je Salkić. 

Zločin nad Bošnjacima Glogove je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem, ubili 68 bošnjačkih civila.

Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logore OŠ Vuk Karadžić, staru zgradu Građevinske škole, hangar srednjoškolskog centra…, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena. 

Prema dostupnim podacima, tokom agresije ubijeno je 388 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 144 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 210 Bošnjaka iz Glogove. 31 stanovnik ovog mjesta je ubijen tokom 1993. i 1994. godine, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS. 

Komentari

Komentara