Salkić u Zvorniku: Revizionizam neće proći

Spread the love
Menprom

Posjetom Domu kulture u Pilici, te okupljanjem u mjestu Klisa danas je nastavljeno obilježavanje 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika.

Reha Centar

Preživjeli Zvorničani su prvo obišli Dom kulture u Pilici gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu. U tom prostoru, prije 30 godina, boravili su zarobljeni Bošnjaci Zvornika, civili, koji su odvedeni s lokacije Bijeli Potok 1. juna 1992. godine. Prema podacima udruženja njih oko 675 ubijeno je na više lokacija u Zvorniku.

Potom, u mjestu Klisa su se podsjetili na noć neizvjesnosti i straha za nekoliko hiljada Bošnjaka, na noć koja je prethodila Bijelom Potoku i odvođenju oko 675 Bošnjaka. Te noći, prema svjedočenju preživjelih, u Klisi se nalazilo svo stanovništvo iz susjednih sela.Dan poslije, 1. juna 1992. godine, svi su dovedeni na Bijeli Potok, muškarci su na kamionima odvezeni prema Karakaju, a potom do Doma kulture u Pilici, a djeca i žene prema Memićima. Oko 675 muškaraca koji su odvezeni svi su ubijeni na više lokacija u Zvorniku. Većina ubijenih je ukopana u masovnoj grobnici Crni vrh u Zvorniku.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je položio cvijeće i odao počast nedužno ubijenim stanovnicima ovih mjesta.

On je istakao da se snage revizionizma bude i da žele da relativiziraju i negiraju zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

– Naša je obaveza da radimo na izgradnji kolektivnog pamćenja, razvoju kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad našim narodom, ovdje u Zvorniku i cijeloj Bosni i Hercegovini. Snage revizionizma se bude, žele da relativiziraju i negiraju zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini – kazao je Salkić.

Mi smo danas ovdje u Pilici, dodao je, mjestu zatvaranja, mučenja i ubistava Bošnjaka Zvornika 1992. godine, ali i Bošnjaka “sigurne zone” UN Srebrenica 1995. godine tokom izvršenja genocida od vojske i policije RS-a.

– Mi, a i naredne generacije, nemamo pravo da zaboravimo ono što se dešavalo ovdje 1992. i 1995. godine. Nikada ne smijemo potisnuti zaboravu Pilicu, Branjevo, Bijeli Potok, Divič, logor Novi izvor, logor Liplje, masovna silovanja na Snagovu. Budućim generacijama moramo ostaviti pisane tragove o počinjenim zločinima iz kojih trebaju izvlačiti pouke kako im se zločini ne bi ponovili – rekao je potpredsjednik Salkić, saopćeno je iz kabineta Potpredsjednika RS.

Komentari

Komentara