Salkić prisustvovao obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Podrinju

Spread the love
Menprom

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 25. novembra 2021. godine, prisustvovao obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine u memorijalnim centrima Rakita u Vlasenici, Zaklopača u Milićima, Veljaci u Bratuncu i Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.

Reha Centar

Obilježavanje i prigodan program su najprije upriličeni u Memorijalnom centru Rakita u  Vlasenici, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine.

Zatim je upriličena posjeta Memorijalnom centru u Zaklopači kod Milića i Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti nedužno ubijenim upriličen je prigodan program i u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida iz jula 1995. godine.

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjednik Salkić je istakao da obilježavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine u gradovima širom bh. entiteta RS  iskazujemo opredjeljenje da nastavljamo borbu za cjelovitu i demokratsku zemlju ravnopravnih građana na svakom pedlju njene teritorije.

– Danas se sjećamo žrtava genocida i strašnih zločina u Podrinju, ali i njegujemo ovaj važan datum u historiji naše domovine. Ovdje su ukopane žrtve zločinačke ideologije, čiji je cilj bio uništiti i podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Uprkos svemu, Bosna i Hercegovina je opstala. Naša obaveza je da žrtve i zločine nikada ne zaboravimo, ali i da se okrenemo ka budućnosti i gradimo našu domovinu.

 -Obilježavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, Srebrenici, Prijedoru, Doboju i drugim mjestima u ovom entitetu, mi iskazujemo svoje opredjeljenje da nastavljamo borbu za cjelovitu i demokratsku zemlju ravnopravnih građana na svakom pedlju njene teritorije. Sve dok se u ovim mjestima bude obilježavao Dan državnosti, naša domovina će imati budućnost, jer svojim prisustvom danas na Drini svjedočimo da je Bosna i Hercegovina zemlja svih nas na cijeloj njenoj teritoriji.

 Ideologije koje zagovaraju podjelu naše domovine, ni danas ne miruju. I danas pokušavaju prekrajati historiju, istrajavajući na lažima o nastanku i historiji Bosne i Hercegovine. Protiv ovakvih pojava se moramo snažno boriti činjenicama, podsjećajući na Povelju Kulina bana iz 1189. godine, koja je „rodni list“ Bosne i Hercegovine, ali govoriti i o drugim razdobljima, poput Kraljevine Bosne, koja svjedoče o našoj bogatoj historiji.

 Naša poruka, usmjerena prema tim ideologijama, jeste da je Bosna i Hercegovina država u kojoj će i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati i svi ostali građani, imati ista prava, mogućnosti i slobode na cijeloj teritoriji naše domovine. To je ideja u koju vjerujemo i od koje, uprkos svemu, nikada nećemo odustati. U tu ideju vjeruju i svi oni koji su se nakon agresije, etničkog čićenja i genocida, vratili na svoja ognjišta, ali i oni koji trenutno žive izvan Bosne i Hercegovine. Oni su jedan od temelja očuvanja Bosne i Hercegovine i svoju predanost i ljubav prema domovini pokazuju na svakom koraku.

Pozivam sve građane Bosne i Hercegovine da zajedno više radimo na njegovanju i obilježavanju naših nacionalnih praznika, Dana nezavisnosti i Dana državnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine – poručio je Salkić. 

aktuelno.ba

Komentari

Komentara