Salkić: Mi svjedočimo ovdje na Drini suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu

Spread the love
Menprom

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić danas je prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Bratuncu i Potočarima. 

Reha Centar

Obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje, najprije je, prigodnim programom, upriličeno u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, a potom i u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.

U obraćanju prisutnima potpredsjednik Salkić je istakao da obilježavanje Dana nezavisnosti na Drini jeste potvrda ustrajnosti i posvećenosti referendumskom pitanju o Bosni i Hercegovini, zemlji ravnopravnih naroda i građana.

– Mi našim okupljanjima u povodu Dana nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine od Bosanskog Novog do Trebinja svjedočimo da nismo odustali i da nikada nećemo odustati od borbe za našu domovinu – kazao je Salkić.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH, dodao je, najbolja je prilika da se sjetimo svih onih koji su utkali svoje živote u temelje njene nezavisnosti, da im iskažemo zahvalnost i naše poštovanje.

– Upravo zbog njih mi moramo nastaviti našu borbu, kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna. Moramo nastaviti da izgrađujemo našu domovinu, kako bi bila zemlja jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve njene građane – istakao je on.

Uprkos sistemskoj diskriminaciji našeg naroda i negiranja naše domovine Bosne i Hercegovine u ovom entitetu mi smo tu, ustrajni i posvećeni izgradnji najboljih mogućih odnosa sa našim komšijama, posvećeni trajnom miru.

Kakoi je saopćeno iz njegovog ureda, Salkić je pozvao političke predstavnike bosanskih Srba da prekinu sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i pokušaje protjerivanja Bosne i Hercegovine iz svojih života i da se zajednički posvetimo jačanju zajedničke nam domovine Bosne i Hercegovine. Samo zajedno možemo učiniti naše društvo pravednijim, bez diskriminacije sa jednakim pravima i mogućnostima za sve građane.

– Naše prisustvo i obilježavanje Dana nezavisnosti ovdje na Drini, potvrda je naše ustrajnosti i posvećenosti referendumskom pitanju o Bosni i Hercegovini, zemlji ravnopravnih naroda i građana. Naš bosanski duh, koji čini bosanskohercegovačka posebnost bio je naša snaga koja je bila presudna da se izborimo za nezavisnost i državnost Bosne i Hercegovine i da je čuvamo, bez obzira na neprestane udare sa svih strana – naglasio je Salkić.

Bosna i Hercegovina, dodao je, domovina je svih njenih građana i naš cilj je da ona bude zemlja jednakih prava i mogućnosti. Nas cilj je pravedan prema svima i zbog toga je ostvariv i ja se nadam da ćemo ga uskoro postići u našoj domovini.

Pozvao je sve da danas dostojanstveno i ponosno obilježe Dan nezavisnosti jedine domovine Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika entiteta Republika Srpska Ramiza Salkića.

Komentari

Komentara