SAD i Kanada očekuju rekordne hladnoće do -50 stepeni Celzijusa!

Spread the love
Menprom

Dijelovi SAD-a suočavaju se s mogućim rekordno niskim temperaturama, dok arktički talas donosi izuzetno hladno vrijeme.

Reha Centar

Sniježna oluja već je pogodila dijelove Kanade i sjeveroistoka SAD-a, stvarajući sniježni pokrivač visine do 60 centimetara, prenosi BBC.

Oluja je izazvala 16 smrtnih slučajeva i dovela je do otkazivanja više od 5.000 letova od srijede.

Meteorolozi tvrde da bi temperature na američkom srednjem zapadu mogle opasti na minus 50 stepeni Celziusa zbog hladnog vjetra.

Vlasti su upozorile građane da ostanu u svojim domovima, radi vlastite sigurnosti i zbog pražnjenja ulica radi uklanjanja snijega.

U Kanadi je na desetine hiljada ljudi na otoku Newfoundland ostalo bez struje zbog požara na trafostanici izazvanog obilnim snijegom.

– Najhladnije vrijeme u posljednjim decenijama zahvatit će područja od gornjih dijelova srednjeg zapada do sredine Atlantika – navodi američka Nacionalna meteorološka služba u saopćenju.

Države Ohio, Južna Dakota i Illinois nalaze se među onima koje će biti najteže pogođene.

Meteorološka služba navodi da će “nevjerovatno oštar val izuzetno hladnog arktičkog zraka” preći širom zemlje od subote navečer do utorka.

Val hladnog zraka trebao bi nastaviti da prelazi preko sjeveroistoka zemlje, gdje se mještani još oporavljaju od pogibeljne snježne oluje.

Hladni val mogao bi izazvati najniže temperature u dvije decenije.

– Posljednja velika arktička oluja desila se u 1994. godini. Oluje poput ovih ne dešavaju se svakog dana – citirala je novinska agencija Reuters riječi Boba Oraveca, meteorologa iz Nacionalne meteorološke službe.

U Kanadi su temperature opale na minus 29 stepeni u Torontu i minus 38 stepeni Celzijusa u Quebec Cityju – najniže u posljednje dvije decenije.

Obilni snijeg također je zahvatio američke države, među kojima su New York, Connecticut i Massachusetts, dok su škole zatvorene, saobraćajni sistem je paraliziran a građanima je poručeno da ostanu u svojim domovima.

Boston je najteže pogođen sa skoro 45 centimetara snježnog pokrivača.

U oluji je smrtno stradalo 16 ljudi, prenosi novinska agencija Associated Press.

Oko 1.200 letova otkazano je širom SAD-a u nedjelju,  a oko 6.000 letova otkazano je u subotu. To je uslijedilo nakon otkazivanja više od 4.000 letova u ovoj sedmici.

Među najteže pogođenim aerodromima su čikaški međunarodni aerodrom O'Hare i međunarodni aerodrom Newark Liberty u New Jerseyju.

Kanadska agencija za zaštitu okoliša objavila je posebno upozorenje na obilni snijeg za veći dio Ontarija u nedjelju.

Agencija je saopćila da će “oštri ledeni vjetrovi” vjerovatno divljati širom regije u prvoj polovini naredne sedmice.

(Fena/md)

Komentari

Komentara