Sa dženaze u Potočarima dvije osobe zbog infarkta prebačene u Tuzlu

Rental Travel

Medicinske ekipe iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine koje su danas bile u Potočarima tokom ukopa posmrtnih ostataka 175 žrtava genocida u Srebrenici, imale su ukupno 700 intervencija. Dvije intervencije su bile težeg karaktera jer su dva pacijenta imala akutne infarkte miokarda. Brzo su prebačeni u Klinički centar u Tuzli gdje su i hospitalizirani.

Reha Centar

Samo osam ekipa sarajevske Hitne pomoći pomoć je pružilo za 300 pacijenata.

Ovo je za Radiosarajevo.ba potvrdila doktorica Amela Komilija koja je predvodila jednu od ekipa koje su danas pružale pomoć u Potočarima.

Prema njenim riječima, danas je bilo mnogo intervencija, a sve su uzrokovane stresnim stanjem.

“Uglavnom se radilo o stresnim reakcijama koje su se manifestirale jakim glavoboljama i povišenim krvnim pritiskom. Također su mnogi učesnici Marša mira imali problema s bolovima u mišićima”, kazala je Komilija.

Prema njenim riječima ovakve reakcije su sasvim normalne i uobičajene s obzirom na težinu današnjeg dana za sve one koji su bili prisutni u Potočarima, a koji ukop najmilijih nisu mogli doživjeti na drukčiji način.

Dodala je i da je stres uzročnik i infarkta miokarda koji je danas zabilježen kod dva pacijenta.

Naime, ekipe sarajevske Hitne pomoći danas u pacijentima pomagale unutar mezarja dok su ostale medicinske ekipe iz Tuzle, Brčkog, Zenice i drugih gradova pomoć davale izvan mezarja odnosno u krugu Memorijalnog centra u Potočarima.

E.F., Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara