Rješavanje Fabrike sode Lukavac u stečaju

Menprom

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić primio je danas u posjetu pomoćnika predsjednika hemijske grupe Sisecam Hidayeta Ozdemira, generalnog direktora Sisecam sode Lukavac (SSL) Barisa Cana i direktora ljudskih resursa Sode Vejsila Huremovića.

Reha Centar

Ovom prilikom delegacija Sisecam-a je izrazila htjenje i Vladi dostavila ponudu da u okviru stečajnog postupka kupi preostali dio od oko 10% vlasništva u kompaniji Soda Sisecam Lukavac d.o.o. Lukavac.

Kako je istaknuto na sastanku, 2006. godine je Sisecam u postupku privatizacije Fabrike sode Lukavac kupio 80% udjela u Sodi Sisecam. Sisecam je u narednom periodu izvršio sve svoje ugovorne obaveze i dodatnim ulaganjima, dokapitalizacijom svoj udio u vlasništvu povećao na oko 90%.

Stečajni upravnik Fabrike sode Lukavac u stečaju je 2010. godine prvi puta ponudio na prodaju preostali dio kapitala Fabrike sode Lukavac, na što je pristigla jedino ponuda Sisecam-a. Ovih dana je obnovljena ponuda za prodaju i Sisecam je obnovio svoju ponudu koja će biti razmatrana na Skupštini povjerilaca zakazanoj za 27. juni. Ukupna potraživanja povjerilaca iznose oko 76.069.796 KM, u čemu je najveći povjerilac Vlada Kantona sa učešćem oko 20%.

Premijer Gutić je ovom prilikom istakao svjesnost neizvjesnosti naplate ukupnog potraživanja svih povjerilaca i samim tim neophodnosti odricanja svih povjerilaca dijela svog potraživanja. „Prodaja, odnosno prihvatanje ponude nije u ingerenciji Vlade, iako smo mi najveći povjerioci. Tu odluku mora donijeti Skupština povjerilaca, odnosno procentualna većina u odnosu na ukupno potraživanje. Ipak, mi ćemo u narednom periodu sa Pravobranilaštvom Tuzlanskog kantona i drugim nadležnim institucijama razmotriti ponudu Sisecama i na jednoj od prvih narednih sjednica Vlade se očitovati po ovom pitanju“ istakao je premijer Gutić.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara