Rio de Janeiro – Stadion Maracana bit će preimenovan po Peleu

Spread the love
Rental Travel

Slavni brazilski nogomtaš Pele dobio je još jedno priznanje za izvanrednu karijeru. Lokalne vlasti u Rio de Janeiru odobrile su promjenu imena jednako poznatog stadiona Maracana, koji će biti preimenovan po Peleu, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Reha Centar

Po novom, puno ime stadiona bit će prilično dugo: Edson Arantes do Nascimento – Rei Pele. Maracana je neslužbeno ili poznatije ime stadiona, koji se do sada službeno zvao stadion Mario Filho, po novinaru koji je bio jedan od glavnih inicijatora izgradnje ovog objekta.

Sada će se stadion, koji je ljubiteljima nogometa širom svijeta poznat samo pod nazivom Maracano, zvati Kralj Pele. Prema lokalnim vlastima, odluka je donesena u čast trostrukog svjetskog prvaka i jednog od najprepoznatljivijih sportista u Brazilu, koji je na ovom stadionu 1969. postigao i svoj 1.000-ti pogodak u karijeri.

Ali nisu svi oduševljeni zbog promjene imena. Kako su izvijestili neki brazilski mediji, tome se snažno protive članovi porodice Maria Filha, kao i neki stanovnici Rija koji bi radije vidjeli stadion nazvan po nekome ko je iz tog grada. Pele je rođen u državi Minas Gerais, a uglavnom je živio u državi Sao Paulo.

Vlasti su pojasnile da će se promjena imena odnositi samo na stadion, a čitav sportski kompleks oko objekta, koji je bio domaćin finala SP-a, Svjetskog kupa 1950. godine i otvaranja Olimpijskih igara 2016. godine, zadržat će današnji naziv.

Fena

Komentari

Komentara