Rezolucija o Jerusalemu: Predsjedništvo BiH uzdržano

Rental Travel

Jemenski ambasador u UN-u predstavio je rezoluciju UN-a koja naziva američku odluku o priznanju Jerusalema kao izraelske prijestonice “ništavnom i nevažećom” i traži od svih zemalja “koje vole mir” da glasaju u njenu korist.

Reha Centar

Ambasador Khaled Hussein Mohamed Alyemany nazvao je odluku predsjednika Donalda Trumpa “flagrantnim kršenjem prava palestinskog naroda i arapskih zemalja, svih muslimana i kršćana svijeta”.

BiH će biti suzdržana!

Stalni predstavnik BiH pri UN-u u Njujorku će, prilikom glasanja u Generalnoj skupštini o tekstu rezolucije o statusu Jerusalima, biti uzdržan u skladu sa instrukcijom Predsjedništva BiH, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Alyemany, koji se obratio kao predsjedajući Arapske grupe u UN-u, prvi je govornik na vanrednoj sjednici Generalne skupštine UN-a.

Kazao je da se američka odluka “smatra opasnim kršenjem i zaobilaženjem međunarodnog prava”.

Alyemany je naglasio da je ona prijetnja svjetskom miru, podriva svaku šansu za mir na Bliskom istoku i “služi samo za podgrijavanje nasilja i ekstremizma”.

U ponedjeljak su SAD u Vijeću sigurnosti UN uložile veto na rezoluciju kojom se pozivalo na povlačenje odluke predsjednika SAD-a Donalda Trampa (Donald Trump). Preostalih 14 članica Vijeća sigurnosti glasale su za nacrt rezolucije, koju je predložio Egipat.

Američka ambasadorica pti UN-u Niki Hejli je tada rezoluciju nazvala “uvredom” koja neće biti zaboravljena, naglašavajući da su UN prisilili SAD na veto, jer Vašington ima pravo da odluči gdje će biti američka ambasada.

BHRT

Komentari

Komentara