Revizori otkrili aferu tešku 104 miliona KM koja veže Dodika, Lagumdžiju i Radmanovića!

Spread the love
Rental Travel

Zastupnica SDS-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević upozorava da je otkrivena velika afera sa štampanjem ličnih karata i vozačkih dozvola teška 104 miliona maraka, a koja je je povezala Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžiju, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Reha Centar

Pandurević je u izjavi za agenciju Patria rekla da traži od glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića da odmah reaguira.

Pandurević ističe da su državni revizori u izvještaju za prošlu godinu upozorili na sklapanje nezakonitog ugovora teškog 104 miliona KM za nabavku ličnih karata i vozačkih dozvola.

Ona ističe da je štetni ugovor sklopljen između Agencije za izdavanje identifikacionih dokumenta BiH (IDEEA) i firme „Milbauer” za koju je potpis stavio njen direktor Danilo Petrović, zet Nebojše Radmanovića. Također, tvrdi da su sa tom kompanijom vlasniči povezani, putem svojih rođaka i prijatelja, i Dodik i Lagumdžija.

– Ovo je najočitiji primjer krupnog kriminala i nepotizma koji je u svoje ralje uvukao institucije. A ovako je sve išlo: Da bi pokrili kriminal, Savjet ministara je svojim zaključkom donio odluku da se uđe u pregovarački postupak umjesto na tender. Odakle konsenzus, biće vam jasno kada vidite ko je sve u ovom kolu – navela je Pandurević.

Ona kaže da je Vijeće minstara odlučilo umjeto na tender, ući u pregovarači postupak sa konzorcijumom Milbauer Njemačka i Milbauer Banjaluka i da je Pravobranilaštvo BiH dalo saglasnost za sklapanje ugovora sa Konzorcijumom, ali da je potom ugovor sklopljen sa firmom Milbauer Banjaluka za koju su i revizori naveli da nije bila kvallifikovana i koja je u međuvremenu napravila fabriku u Banjaluci.

– Kvalifikovalo je izgleda to što, prema pisanju medija, 40% njenog vlasništva ima firma ‘Nites’, a u medijima smo mogli pročitati da su vlasnici ove firme, savjetnik Milorada Dodika, Zoran Korać, prijatelj i intimus Zlatka Lagumdžije, Miodrag Škrbić, dok je šef razvoja softvera u ovoj firmi Vladimir Petrović, brat Radmanovićevog zeta. Ugovor je u ime Milbauera potpisao direktor Danilo Petrović, Radmanovićev zet – navela je Aleksandra Pandurević.

Revizori su, prema njenim navodima, otkrili i da se BiH u tom ugovoru obavezala da će, bez obzira na stvarne potrebe, kuputi 5 miliona ličnih karata i dva miliona vozačkih dozvola, i da će avansno godišnje platiti 30%.

– U prijavi revizora piše da smo tako prošle godine kupili skoro duplo više ličnih karata nego što nam je potrebno, a vozačkih oko 35.000 više – napomenula je ona.

U prijavi je takođe navedeno, prema njenim riječima, da cijena servisiranja opreme za personalizaciju po pozivu iznosi 1250 eura za tehničara i 1.500 eura za softver inžinjera po danu.

– Nađite softver inžinjera u svijetu da ima toliku dnevnicu, a da nije glavom i bradom Bil Gejts! – kaže Pandurević.

Prema njenim riječima, sve ovo je još u maju ove godine ured za reviziju BiH dostavio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

– Vidite kako funkcioneri SNSD-a lijepo sarađuju sa partijama u FBiH kada je riječ o dogovorima u četiri oka i kako po pitanju kriminala njeguju međuentitetsku saradnju i lako dolaze do dogovora. Sada vam je jasno zašto Milorad Dodik čuva Zlatka Lagumdžiju i zašto SNSD nije glasao za njegovu smjenu! Na Goranu Salihoviću je hoće li dopustiti da umjesto tendera iammo dogovore u četiri oka i hoće li imati hrabrost da uhapsi naše Sanadere – zaključuje zastupnica SDS-a, javlja NAP.

(nap.ba)

Komentari

Komentara