Restauracija, sanacija i konzervacija zgrade Predsjedništva BiH

Spread the love
Rental Travel

Služba za zajedničke poslove institucija BiH raspisala je javni natječaj za odabir firme koja će ponuditi tehničko rješenje za restauraciju, sanaciju i konzervaciju zgrade Predsjedništva BiH, inače objekta od kulturno-historijskog značaja.

Reha Centar

Za ove namjene iz budžeta je izdvojeno oko 355.000 KM, a kompletan projekat rekonstrukcije zgrade Predsjedništva BiH mogao bi izaći na oko šest miliona KM.

Ovo je već drugi konkurs, budući da se na prvi javila tek jedna firma koja nije zadovoljavala uslove. Jedan od ključnih je taj da kompanija zainteresirana za posao mora imati licencu za obnovu kulturno-historijskih spomenika.

Inače, objekat Predsjedništva BiH već godinama propada, a dodatna šteta je pričinjena u požaru prilikom građanskih protesta u februaru 2014. godine. U međuvremenu je započet i projekat sanacije krova koji prokišnjava (projekat je upravo u toku), a ovaj aktuelni bi podrazumijevao totalnu rekonstrukciju zgrade. Naime, bile bi zamijenjene elektroinstalacije, kompletna vodovodna mreža, obnovljena kompletna fasada, zamijenjeni svi prozori i vrata, itd.

Dženan Selimbegović, zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva BiH, podsjeća da je projekat rekonstrukcije zgrade pokrenut još prošle godine, kada je Vijeće ministara usvojilo program višegodišnjih kapitalnih ulaganja u zgradu Predsjedništva, a na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

“Ove godine očekujemo izradu projektne dokumentacije sanacije zgrade Predsjedništva, što je samo po sebi zahtjevan i važan poduhvat, kao i realizaciju rekonstrukcije krova zgrade. Također, na našu inicijativu ove godine je planirana rekonstrukcija prostora ispred svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva (trotoari, plato, zelene površine), a nju će u jednakim omjerima finansirati općina Centar i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo”, kaže Selimbegović.

Izražava nadu da bi ove godine mogla biti urađena i projektna dokumentacija za vanjsko uređenje okoline Predsjedništva BiH. “Tako bi u narednih nekoliko godina ova zgrada, kao i čitav prostor koji joj gravitira, mogli dobiti izgled kakav sigurno po svojoj državnoj, ali i kulturno-historijskoj važnosti i zaslužuju”, zaključuje Selimbegović.

(NN) aktuelno.ba

Komentari

Komentara